It's the economy, stupid

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, February 17 2009.

Wat een klap vanuit het CPB. In twee maanden van -0,75% naar -3,5% als verwachting voor 2009. Het kabinet dacht blijkbaar dat Nederland een eiland was in de wereld. Onafhankelijk van de rest. Niets is minder waar. Ook hieruit blijkt weer hoe Nederland afhankelijk is van goede internationale samenwerking en economische integratie. De mate waarin de im- en export wereldwijd is ingestort, is ongelooflijk. Die economieën die sterk afhankelijk zijn van internationale handel worden er het zwaarst door getroffen. Landen als China, de Aziatische tijgers, en zeker ook Nederland.

De structurele hervormingen die dit kabinet niet heeft willen doorvoeren, hadden daar ook weinig aan kunnen doen. Wel op lange termijn, maar op korte termijn zeker niet. Voor ons is het van belang nog sterker in te zetten op de vervolmaking van de Europese interne markt. Het wegnemen van barrières is vooral nu van groot belang. Protectionisme is voor een open land als Nederland funest.

De echte oorzaak van de grote economische neergang ligt wat mij betreft in het consumeren op eindeloos krediet. Investeren kan op krediet, maar consumeren niet. Dat gaat op den duur fout. De VS waren lang de motor van de wereldeconomie, maar met geleend geld. Toen het vertouwen in dat lenen wegviel, stortte alles als een kaartenhuis in. Het zal tijd nodig hebben, dat is zeker. Werk nu aan investeringen op de korte termijn en structurele hervormingen op de lange termijn, dan wordt de economie nu gestimuleerd en vallen de klappen daarvan straks mee.