Nederland rechts-extremistisch?

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Monday, February 16 2009.

We konden er op wachten. De mediashow van Wilders heeft tot nieuwe records geleid voor de PVV in de peilingen. Maar liefst 25 zetels, oftewel en zesde van het electoraat. Het is niet gezegd dat deze groep mensen rechtsextremistisch is. Het is volgens mij de groep mensen die zich volledig verlaten voelt en totaal onbegerepen. Deels zullen dit mensen zijn die direct last hebben van immigranten. Maar voor een groot deel is het angst voor het onbekende. Dezelfde mensen zochten hun heil bij Fortuyn, Rita Verdonk, maar ook de SP. Zou Wilders ze wél vast kunnen houden? De beloftes naar een verleden dat niet meer zal terugkomen werkt als een magneet op deze groep mensen. Net als het creëren van een gemeenschappelijke vijand. De echte vijand van deze groep mensen zit in decennia-lange verwaarlozing van hun kansen. Hun perspectief is gedaald tot nul. Wie kan ze het dan ook kwalijk nemen dat ze hun heil zoeken in extreme schijnoplossingen? Perspectief bieden is het enige dat deze groep mensen weer vertrouwen kan geven in de toekomst. D66, met de grote aandacht voor onderwijs, is een partij die dat kan, maar dan moet het zich meer dan nu richten op het lagere onderwijs. Dat zal nationaal moeten gebeuren, niet Europees. En het kost tijd. Waarschijnlijk te lang voor de verkiezingen van 2011.

Gisteren leuke regiobijeenkomst van D66-Brabant, Ik mocht daar iets komen vertellen over het Europees verkiezingsprogramma en de campagne. De ruim 30 aanwezigen waren zeer geïnteresseerd en het leidde tot mooie discussies. Statenlid Marusjka Lestrade vertelde e.e.a. over de Essent-deal met RWE. Blijft toch zeer complexe materie. Wat mij betreft wordt er niet verkocht zolang alleen de Nederlandse bedrijven de netwerken van hun productie hebben gesplitst. Een gelijk speelveld is essentieel bij concurrentie en daar kan onder deze onstandigheden geen sprake van zijn.

Overigens is Marusjka de beste bloggende volksvertegenwoordiger die we in de partij hebben. Tijdens de bijeenkomst stond er al een verslag op haar website!