Is politiek leuk?

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, February 12 2009.

Soms vergaat je alle plezier in politiek. De afgelopen dagen ging ik door zo'n dalletje. Na een zeer inspirerende woensdavond, kwam het dieptepunt van het tripje van Wilders. Laat ik beginnen met woensdagavond. Direct na werk kwam het ambtenarennetwerk van D66 bijeen. Leuke groep met interessante mensen van ministeries, provincies en gemeenten. Het netwerk bestaat nog maar enkele maanden, maar heeft nu al 125 leden, waarvan er zo'n 40 waren gekomen. Ik mocht e.e.a. vertellen over mijn ervaringen als politiek actieve ambtenaar. Een soort schemergebied, waarvoor niets formeel geregeld is. Wat mij betreft moet een ambtenaar politiek actief kunnen zijn, zolang deze dat openlijk doet en dit dus meldt aan zijn of haar ambtelijke en politieke bazen. Maar ook dan begint en eidigt alles met persoonlijke integriteit. Geen regel kan in mijn ogen gebrek aan integriteit compenseren. Het leek dat een groot deel van de zaal het daarmee eens was.

Meteen hierna driewekelijkse vergadering van het landelijk bestuur. Volle agenda en ook echte besluiten tot bijna in de nacht. Er is zoveel ambitie en er zijn zoveel plannen, maar de financiële mogelijkheden zijn zo klein. We zijn een soort klein duimpje dat denkt op zevenmijlslaarzen te lopen, maar deze nog niet aan heeft. Lastig manoeuvreren dus.

De grote frustratie kwam vannacht. Natuurlijk is het bespottelijk dat Wilders het VK niet in mag. Ronduit schunnig is het dat Wilders zich presenteert als de grote voorvechter van het vrije woord, maar tegelijkertijd de islam het zwijgen op wil leggen. Gelukkig wordt dat wel in kranten benadrukt.

Het meest heb ik me gestoord aan de wijze waarop de media zich voor het karretje laat spannen van Wilders. Iedereen wist wat er ging gebeuren, maar toch moesten alle zenders er live bij zijn. En alle ruimte geven aan het misbaar van Wilders. Met zijn opmerkingen als "Brown is de lafste man van Europa" weet hij in ieder geval zeker dat de Britse regering niet genegen zal zijn ook maar te luisteren naar protest vanuit Nederland. Dus zijn doel bereikt. Het doet mij denken aan iemand die heel hard op een muur afrijdt, daar frontaal tegenaan botst en dan vervolgens grote schande spreekt over de onverzettelijkheid van die muur. Blijkbaar was dat interessant genoeg voor al onze tv-kanalen en kranten. Vanavond gelukkig een ouderavond op school en geen politiek!