Lijsttrekkersdebatten in Den Haag en Rotterdam

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, May 12 2009.

Gisteren 2 lijsttrekkersdebatten. Eerst in de Oude Zaal van de Tweede Kamer voor zo´n 150 ambtenaren van justitie en binnenlandse zaken. Vervolgens meteen door naar het Rotterdamsch Studentencorps voor het toetje.

Het debat in de Tweede Kamer ging vooral over asiel en immigratie. CDA en VVD herhaalden weer eens dat zij er niet voor zijn dat kinderen van asielzoekers recht op scholing hebben. Ik vind dat onbegrijpelijk. Hoe kun je kinderen een van de belangrijkste zaken voor hun toekomst, onderwijs, ontzeggen? Misschien wordt er door een deel van de asielzoekers misbruik gemaakt van zo´n voorziening, maar dat liever dan geen onderwijs. Laat kinderen niet de dupe worden van dit soort politieke gekrakeel!

In Rotterdam bleek weer eens dat corporaal Nederland uit twee groepen bestaat. De beperkte, brallende, zuipende, ´ik kijk niet verder dan mijn volgende bier´-studenten. Die stiekem jaloers zijn op dat jonge crimineeltje met zijn afgeragde BMW-cabrio. En de 2e groep, de geïnteresseerde, naar de toekomst kijkende, alles uit zijn studietijd halende student. In die laatste categorie is D66 geïnteresseerd. Dat zijn de leiders van de toekomst, de ondernemers die vernieuwend zullen zijn en de topbedrijven van de toekomst op zullen richten. Beiden stonden gisteren in de zaal. De eersten joelden het hardst als Hans van Baalen weer een van zijn gemakkelijke one-liners uit zijn zak toverde. De 2e groep begon stilletjes, maar werd naarmate het debat vorderde luidruchtiger. Zij kwamen na afloop bij mij langs om te zeggen dat ze óf net lid waren geworden van D66 óf daarover aan het denken waren. Take your time, maar goed is het voor je om dat te doen.

Overigens is het voor de eerste groep nog niet verloren. Zij kunnen nog altijd zichzelf aan hun haren omhoog trekken en verder gaan kijken dan hun neus lang is. Ik bied ze graag een snuffelstage aan in het EP om hun ogen te openen.