Groene debat en Twente

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, May 15 2009.

Vanmorgen het debat tussen de groene kandidaten in Nieuwspoort. CDA en VVD hadden daar een lastig uit te leggen verhaal. Moeten ze de natuur maar niet achter alle andere belangen aan laten hobbelen. De SP kreeg het weer voor elkaar Europa van van alles de schuld te geven. Dat terwijl dankzij Europa er een keten van Europese natuurgebieden wordt aangelegd, op het hele continent behoorlijk strenge milieuwetgeving geldt, en Europa leidend is (was?) op klimaatgebied. En daarnaast liggen de oplossingen op duurzaamheidsgebied in Europa!

17 mei Plakken, flyeren en blauwvintonijn

Ouderwets dagje posters plakken en flyeren. Op de boulevard van Scheveningen en de binnenstad van Den Haag. Reacties variëren van onverschilligheid tot groot enthousiasme. Wat een verschil met de Tweede Kamerverkiezingen van 2006! Er is zelfs iemand spontaan lid geworden.

Verder met grote ontzetting het artikel in NRC over de blauwvintonijn gelezen. Werkelijk schandalig hoe deze prachtige vis, die wel 300 kg kan zijn, letterlijk uitgemoord wordt. De grootste vissen die nu nog worden gevangen zijn maximaal enkele tientallen kilo´s. Het is toch niet te geloven dat we dit gewoon laten gebeuren. Ons eigen Nederlandse kabinet heeft ook bij de vaststelling van de quota niet aangedrongen op een moratorium voor blauwvintonijn. Als er iets is waar ik mij in het Europees Parlement voor wil inzetten, dan is het wel het stopzetten van deze en vergelijkbare soorten van vernietiging van onze aarde. Dat zijn we meer dan verplicht aan onze kinderen.

15-5-2009 ´The world is open to you`

In de hal van het stadhuis van Rotterdam staat een buste van Winston Churchill met de tekst: ´the world is open to you´. Mooie uitspraak die erg goed past bij hoe D66 over mensen in de wereld denkt. De wereld ligt aan je voeten als je bereid bent over de grenzen te denken. Dat denken moet dan wel gebaseerd zijn op vertrouwen. Dan pak je de kansen die er liggen in de wereld. En dat is nu juist wat helaas ontbreekt bij de meeste politieke partijen in deze verkiezingscampagne. Vertrouwen. Vertrouwen dat je in Europa er samen heel goed uit kan komen. Vertrouwen dat als je op het ene terrein wat inlevert, je op een ander er weer iets voor terugkrijgt en je alle beter uit bent. Nee, wat je hoort is heel wat anders: ´Europa moet van onze pindakaas en hagelslag afblijven´ (CDA) of ´Europa moet van ons nationale erf af´ (PvdA). Die wantrouwende houding leidt niet alleen tot stagnatie, maar zelfs tot achteruitgang. Ga nu eens uit van de kracht van mensen en stimuleer ze gebruik te maken van de ongelooflijke mogelijkheden die er in Europa en de rest van de wereld liggen. Dat zal niet iedereen individueel kunnen, maar de overigens kunnen er wel van meeprofiteren.

The world is open to you: maar staat Nederland ook open voor de wereld? Daar gaat deze verkiezingscampagne over.

14-5-2009 van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat

Mooie dag. Beginnend met een ontbijtdebat in Delft (08.00) en eindigend me een lijsttrekkersdebat in de avond van de VNG. Voor het eerst met de randstadrail naar Rotterdam gereden. Gisteren was die nog ontspoord in Den Haag, dus een beetje morele support was wel op zijn plaats. D66 is altijd groot voorstander geweest van een betere en sneller openbaar vervoer in de Randstad, door het zogenaamde rondje randstad. Dat is deze rail nog niet, daarvoor is het te langzaam. Wel erg comfortabel en een mooie route!

De debatten? Leuk! Vooral bij de VNG toen het over drugsbeleid ging. Wat een hypocriete dogmatiek. Het Nederlands beleid is zo succesvol. Relatief weinig gebruikers, goede scheiding soft- en harddrugs, minder schadelijke gezondheidseffecten. Maar, de verkoop is weliswaar gelegaliseerd, maar hoe komt dat spul in de coffee shops? Dat laten we over aan de criminaliteit. D66 wil dat dus ook regelen. Via licenties om te produceren. Dan worden softdrugs helemaal uit criminele handen gehaald. Maar helaas. Dogmatiek staat dat in de weg. Tegenwoordig ook van de ´liberale´ VVD ....

13-5-2009 Voor beter Europa is Verdrag van Lissabon hard nodig

Net terug (00.15h) van het derde debat van vandaag. Een debat dat onder andere ging over duurzaamheid, landbouw en water. Er gingen weer veel fabels en onwaarheden over tafel. Dat lijkt helaas standaard bij Europese debatten. Vreemd was de houding van de Partij voor de dieren. Op de opmerking dat door de EU de wereld in een grote oorlog zal geraken, ben ik maar niet ingegaan. Teveel onzin kan je beter links laten liggen. Maar dat het Verdrag van Lissabon slecht is voor duurzaamheid en dierenwelzijn is absolute kolder. Dankzij Lissabon zou het Europees Parlement eindelijk volledige zeggenschap krijgen over het landbouw- en visserijbeleid. Dé kans om dat beleid eerlijker en vooral duurzamer te maken.

Ikzelf vind het visserijbeleid van de EU een grof schandaal. Ieder jaar weer komt er een advies van biologen om de quota voor vis sterk te verlagen. En ieder jaar weer worden die quota door de ministers van de lidstaten op hetzelfde hoge niveau vastgesteld. Door totaal falen van nationale ministers vissen wij dus met z´n allen de zee leeg. Dat moet gestopt worden! Quota moeten heel fors omlaag. Voor sommige vissoorten moet zelfs een totaal vangstverbod komen. Bijvangsten moeten aangepakt worden. Zeereservaten, met totaal visverbod, moeten versneld aangelegd worden. Dat kan alleen Europees. Een nationale maatregel heeft totaal geen zin. De Partij voor de dieren gaf aan dit niet aan Europa te willen overlaten. Maar op mijn vraag hoe dan wel, kwam geen antwoord.

12-5-2009 Lijsttrekkersdebatten in Den Haag en Rotterdam

Gisteren 2 lijsttrekkersdebatten. Eerst in de Oude Zaal van de Tweede Kamer voor zo´n 150 ambtenaren van justitie en binnenlandse zaken. Vervolgens meteen door naar het Rotterdamsch Studentencorps voor het toetje.

Het debat in de Tweede Kamer ging vooral over asiel en immigratie. CDA en VVD herhaalden weer eens dat zij er niet voor zijn dat kinderen van asielzoekers recht op scholing hebben. Ik vind dat onbegrijpelijk. Hoe kun je kinderen een van de belangrijkste zaken voor hun toekomst, onderwijs, ontzeggen? Misschien wordt er door een deel van de asielzoekers misbruik gemaakt van zo´n voorziening, maar dat liever dan geen onderwijs. Laat kinderen niet de dupe worden van dit soort politieke gekrakeel!

In Rotterdam bleek weer eens dat corporaal Nederland uit twee groepen bestaat. De beperkte, brallende, zuipende, ´ik kijk niet verder dan mijn volgende bier´-studenten. Die stiekem jaloers zijn op dat jonge crimineeltje met zijn afgeragde BMW-cabrio. En de 2e groep, de geïnteresseerde, naar de toekomst kijkende, alles uit zijn studietijd halende student. In die laatste categorie is D66 geïnteresseerd. Dat zijn de leiders van de toekomst, de ondernemers die vernieuwend zullen zijn en de topbedrijven van de toekomst op zullen richten. Beiden stonden gisteren in de zaal. De eersten joelden het hardst als Hans van Baalen weer een van zijn gemakkelijke one-liners uit zijn zak toverde. De 2e groep begon stilletjes, maar werd naarmate het debat vorderde luidruchtiger. Zij kwamen na afloop bij mij langs om te zeggen dat ze óf net lid waren geworden van D66 óf daarover aan het denken waren. Take your time, maar goed is het voor je om dat te doen.

Overigens is het voor de eerste groep nog niet verloren. Zij kunnen nog altijd zichzelf aan hun haren omhoog trekken en verder gaan kijken dan hun neus lang is. Ik bied ze graag een snuffelstage aan in het EP om hun ogen te openen.

10-5-2009 De dag na de nacht van Europa in Groningen

Vannacht om 03.00 uur thuis na het debat tijdens de Nacht van Europa in Groningen. Dankzij Morris heel comfortabel teruggereden! Maar vanmorgen wel heel vroeg toen de kinderen met mij het moederdagontbijt wilden gaan klaarmaken ....

Was gisteren weer een vrolijk, rommelig debat. Het begon met 4 imitatie-speeches van actrices. Speelden o.a. Angela Merkel en Nelie Kroes. Mooie speeches, die het waard zijn op internet te veschijnen!

Daarna lijsttrekkersdebat over van alles en Turkije. Het D66-standpunt is in tegenstelling tot dat van andere partijen glashelder: Turkije kan toetreden als het aan de zgn Kopenhagencriteria (mensenrechten, democratie, economie en rechtstaat) voldoet. Moeilijker is het niet. En hoe sneller hoe beter, want dat zou betekenen dat de positieve ontwikkleingen in Turkije snel zijn gegaan.

De PvdA zegt wel dat ze voor zijn, maar Berman zegt er altijd bij dat hij dat niet dat niet binnen, 5, 10 of 15 jaar ziet gebeuren. Hij doet dat zo nadrukkelijk dat het lijkt alsof de wens de vader van de gedachte is geworden. Waarom zo spitsroeden lopen? Dat is vooral te betreuren omdat het animo in Turkije om hun best te doen toe te kunnen treden kan aantasten. We moeten Turkije juist een meer dan serieus uitzicht op lidmaatschap geven.

Tot slot ook weer het verwijt gekregen dat D66 zelfs Nieuw Zeeland zou willen laten toetreden. Tuurlijk joh! En niet te vergeten Antartica, de Maan en last but not least Saturnus.

9-5-2009 Immigratie in Europa is nodig en onvermijdelijk

Prachtig redactioneel commentaar in de NRC vandaag. Hoop dat Wim van der Camp het ook leest. Hij wil namens het CDA geen legale immigratie in Europa. NRC lijkt het D66-verkiezingsprogramma te citeren in zijn uitleg waarom dat een onhoudbaar standpunt is.

Mijn stelling: door onder andere de vergrijzing zullen wij in Europa nog heel veel mensen nodig hebben, laag en hoog opgeleid. En door het via een systeem als de blue card goed te regisseren, komen legaal alleen die mensen hierheen die een kans hebben te slagen in Europa. Als we doen wat het CDA wil, hebben we en 100.000-en openstaande vacatures. En een enorme hoeveelheid illegalen in Europa. Hoe moeilijker e het maakt om hier te komen, des te kleiner de kans dat mensen ook weer teruggaan. Je weet dan immers niet of je ooit nog binnen komt.

Nu bijna in Groningen voor het lijsttrekkerdebat in het kader van de 'Nacht van de democratie'.

6 mei Lijsttrekkersdebat RTV Drenthe te Assen

Geschrokken door de chaos tijdens het debat van Pauw en Witteman gisterenavond had TV Drenthe besloten bij het lijsttrekkersdebat geen interrupties toe te staan. Daardoor slechts statement. Toch heb ik duidelijk kunnen maken dat we moeten oppassen door kleine irritaties bij Europa de grote issues uit het oog te verliezen. Dat Europa soms te veel bureaucratie oplevert, wil niet zeggen dat we niet heel snel een gemeenschappelijk buitenlands beleid nodig hebben. En dat we een Europees energiebeleid nodig hebben. Teveel gaat het debat over die kleine irritaties en te weinig over de echte uitdagingen van de toekomst. Ik wacht nog op het debat waar we het echt over belangrijke zaken hebben. Gelukkig duurt de campagne nog een kleine 4 weken, kansen genoeg!

,undefined,P>19 mei</P