Dagboek Kopenhagen/vrijdagochtend: het lange wachten

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, December 18 2009, 3:47.

Vanmorgen om half acht betraden we alweer het Bella Center. Eerst krijgen we gebruikelijke ambtelijke briefing. Conclusie: het officiële onderhandeltraject heeft vannacht niets meer opgeleverd, maar er is iets in de maak. Iets.

Kopenhagen 033 small

Vanaf negen uur beginnen de limo’s van de regeringsleiders voor te rijden voor het officiële programma dat om tien uur begint. De Nederlandse delegatie met Balkenende en Cramer is keurig op tijd. Obama laat een schijnbeweging uitvoeren met zijn presidentiële tank die leeg komt voorrijden. De meute van party en pers wacht.

Om tien uur is de plenaire zaal half gevuld, de big shots vertonen zich niet. De onderhandelingen in de achterkamertjes beginnen. We volgen de ontwikkeling in het EU-paviljoen, dat inmiddels aardig is volgelopen. Het grote scherm laat de plenaire zaal zien waar ze zich net als wij bezig houden met gesprekken over het lange wachten. Ook bij de wereldleiders heb je de Eredivisie en de Jupiler-league.

11.23: Lula komt de plenaire zaal binnen. Dat belooft actie, want die speelt mee in de linkerkolom van de Eredivisie. Is het lange wachten binnenkort afgelopen? Of is er slechts even geschorst voor een plaspauze?