Boeven

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, February 2 2007, 2:59.

Eergisteren schreef ik over de voorgenomen fusie van NUON en Essent. Gisteren zaten de voorzitters van de directies, Boersma (Essent) en Van Halderen (NUON), bij Pauw en Witteman. Het was een prachtig interview. De twijfelaars hebben met eigen ogen kunnen constateren dat we hier met een klassiek roversduo te maken hebben.

Boersma-van Halderen

Michiel Boersma en Ludo van Halderen (foto: NUON)

Op de tot vier keer toe herhaalde vraag van P&W “Wat gaan de klanten voor voordeel hebben van de fusie” was het eenstemmig, repeterend antwoord van beide heren: “Door de fusie kunnen we scherper gaan concurreren en scherpere tarieven gaan bieden.” Het persbericht van NUON-Essent is een stuk duidelijker: “De geschatte waardecreatie door de fusie bedraagt meer dan EUR 2,8 miljard als gevolg van jaarlijkse synergievoordelen van EUR 300-335 miljoen.”

Waar dat geld heengaat? Het Engelstalige persbericht over de fusie is daar zonneklaar over:

“To realise a balanced starting position in the new company EssentNuon, an extra interim dividend distribution of EUR 600 million will be made to Essent shareholders, while Nuon shareholders are to receive an extra interim dividend distribution of EUR 300 million.”

P&W informeerden ook naar de persoonlijke financiële gevolgen van de fusie voor beide heren. Boersma wordt bestuursvoorzitter. Hij verdiende als directievoorzitter van Essent in 2006 €870.000. Ondanks kwam ook nog aan het licht dat hij in 2008 daarnaast een lange termijnbonus van €1 miljoen tegemoet kan zien.

Volgens Boersma wordt hij geen cent beter van de fusie. Na enig doorvragen voegde hij eraan toe dat hij zijn lopende contract gewoon uitdient, “…. en daarna bepaalt de vergadering van aandeelhouders de arbeidsvoorwaarden.” Het aangaan van weddenschappen over zijn bezoldiging voor de komende contractperiode kan nu starten.

Essent en NUON zijn 100% eigendom van de overheid. Daarom wil ik een wetsvoorstel indienen dat paal en perk stelt aan de winstuitkering over overheidsinvesteringen.