Twijfelachtige overname Gasunie

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Sunday, November 25 2007, 3:35.

Vrijdagmiddag maakte Gasunie bekend het Noord-Duitse gastransportnet BEB over te nemen van Shell/Exxonmobile. Ik heb grote twijfels over de strategische waarde van de overname.

Aanleg BBL

De aanleg van de vorig jaar geopende Balgzand-Bacton gasleiding

Gasunie/GTS is een 100% staatsbedrijf, met als publieke kerntaak het beheren van het Nederlandse (hoofd)gastransportnet alsmede een aantal aanpalende voorzieningen, zoals gasopslag. Het gasnet is een natuurlijk monopolie, vandaar dat deze activiteiten worden uitgevoerd tegen kostprijs, vermeerderd met een normatief rendement.

Daarnaast participeert Gasunie in een aantal niet-gereguleerde activiteiten, waaronder hoofdgasleidingen naar Engeland (BBL) en Rusland. Dat vormt onderdeel van de Nederland-gasrotonde strategie. Het Nederlands aardgas is over 25 jaar vrijwel op. Om de voorzieningszekerheid op peil te houden is het wenselijk dat we in de toekomst vanuit zoveel mogelijk regio’s gas geleverd kunnen krijgen. Tegelijkertijd kan Nederland gebruik makend van ondergrondse opslag in voormalige gasvelden in de gasvoorziening van Noordwest Europa. Tot zover kan ik het allemaal nog redelijk volgen.

De aankoop van een Noord-Duits gasnet gaat wat mij betreft echter een brug te ver. Het net heeft slechts een beperkte strategische waarde in het kader van de gasrotonde. Het is een risicodragende investering, waarbij het gevaar bestaat voor kruissubsidies via de -gedwongen- Nederlandse klanten van de Gasunie.

Ook bestaat het risico dat indien wordt toegestaan dat een Nederlands staatsbedrijf strategische infrastructuur verwerft in Duitsland het omgekeerde óók moet worden toegestaan. Daar voel ik helemaal niets voor.

Via de commissie Economische Zaken ga ik om een reactie op de acquisitie vragen van minister Van der Hoeven (CDA). Daarna kunnen we eventueel besluiten tot een debat.