OV-zwendelkaart

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Saturday, April 10 2010, 2:12.

Voor ik Emile Roemer opvolgde als woordvoerder openbaar vervoer dacht ik af en toe: overdrijf je niet een beetje met je zwartgallige verhalen over de OV-chipkaart? Inmiddels weet ik wel beter: op dit moment is de OV-chipkaart een OV-zwendelkaart.

Natuurlijk vinden ook wij dat een OV-chipkaart in principe heel erg handig zou kunnen zijn. Inderdaad: in principe. Maar net als bij de slimme meter en andere nieuwe technieken zijn de feitelijke waarde voor de gebruiker in hoge mate afhankelijk van de manier waarop de nobele uitgangspunten in harde realiteit worden vertaald.

Dat is in het geval van de OV-chipkaart op een bedroevende manier gebeurd: zonder enige serieuze landelijke regie, zonder oog voor het gemak van de reiziger, met een torenhoge stapel aan geniepigheden om die reiziger op alle mogelijke manieren extra geld afhandig te maken. Het is een beschamende vertoning.

Als je me niet op mijn woord gelooft, lees dan eens het SP-rapport: De OV-chipkaart, een kostbare onvoldoende (januari 2010). Daar worden mijn harde conclusies met snoeiharde feiten onderbouwd.