Zonnepanelen tegen gevels weer vergunningplichtig

Source: P.F.C. (Paulus) JansenĀ i, published on Monday, May 3 2010, 2:47.

Per 1 juli 2010 wordt de plaatsing van zonnepanelen tegen gevels weer vergunningplichtig. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Tineke Huizinga op mijn schriftelijke vragen over de gevolgen van het Besluit Omgevingsrecht.

Ik kan op zich wel enig begrip opbrengen voor het argument van Huizinga, dat panelen aan gevels -in tegenstelling tot daken- getoetst moeten worden aan de lokale welstandsnota. Maar de minister jaagt nu mensen die een paar paneeltjes willen ophangen op kosten en geeft gemeenten onbeperkte ruimte om de plaatsing van zonnepanelen te integreren.

Wat mij betreft zou er landelijk dan ook een beleidsbrief moeten komen die aangeeft hoe gemeenten met welstandstoezicht op PV-panelen moeten omgaan. Gemeenten zouden die eisen moeten concretiseren in hun welstandsnota -of een aanvulling daarop. Dan zou je daarna voor PV-installaties die voldoen aan de uitgangspunten van de lokale welstandsnota met een meldingsplicht kunnen volstaan. Ik heb inmiddels aanvullende vragen aan Huizinga gesteld op dit punt.