Gaat Oirschot zijn woningbedrijf verkopen of overdragen?

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Wednesday, June 23 2010, 3:04.

Complimenten aan de SP ledenwerkgroep Oirschot. Zij organiseerden gisteravond een prima -en goed bezocht- debat voor de huurders van het gemeentelijk woningbedrijf(je), dat op de nominatie staat om verkocht te worden. De vraag waar de gemeenteraad voor staat: wordt het woningbedrijf voor de laatste keer als een citroen uitgeperst, of wordt er gekozen voor het belang van de Oirschotse huurders en woningzoekenden?

Ik wist niet wat ik hoorde. Het aandeel sociale huurwoningen in Oirschot (een gemeenten van 18.000 inwoners onder de rook van Eindhoven) bedraagt op dit moment nog geen 15%. Dat is minder dan de helft van het landelijk gemiddelde. Desondanks werden de financiële middelen van het woningbedrijf de afgelopen jaren gebruikt voor zo’n beetje alles -van de bouw van een culturele accommodatie tot het gemeentehuis- behalve waar ze écht voor bedoeld zijn: het bouwen, beheren en onderhouden van betaalbare woningen voor de mensen met een krappe portemonnee.

CDA-wethouder Piet Machielsen toonde lef door zijn beleid te komen verdedigen en hij toonde zich gevoelig voor de argumenten van Sander Putmans van de huurdersraad Oirschot. Helaas trok hij niet de consequentie van zijn begripvolle woorden door te beloven dat de gemeente het woningbedrijf niet verkoopt maar overdraagt. Door af te zien van financiële opbrengst kunnen de woningen terecht komen bij de corporatie die de grootste maatschappelijke meerwaarde kan creëren voor de huurders en woningzoekenden in Oirschot: de laagste huren, de meeste betaalbare woningen, de snelste oplossing van het achterstallig onderhoud en verbetering van de woningisolatie. Het zou mooi zijn als Piet Machielsen direct overstag gegaan was. Nu dat niet zo is ligt er nog een mooie taak voor de huurdersraad, om met steun van de lokale SP de huurders te mobiliseren voor hun belang. Gezien de opkomst bij de debatavond gaat dat wel lukken!

Lees hier het verslag van de SP afdeling Boxtel