Wet kraken en leegstand

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Thursday, June 24 2010, 2:22.

Hij staat nog niet eens in de staatscourant en zal pas per 1 oktober a.s. inwerking treden. Maar rechts eiste nu al op hoge toon dat de zweep gelegd wordt over de kraakscene. Minister Hirsch Ballin werd vandaag op het matje geroepen omdat zijn college van procureurs generaal gezegd had dat ze aan de huidige uitvoeringspraktijk niet veel zullen veranderen.

De huidige praktijk is dat er ontruimd en vervolgd wordt als kraken gepaard gaat met overlast of geweld, of als de eigenaar aantoonbaar iets nuttigs met zijn pand wil gaan doen. De wet kraken en leegstand stelt echter kraken als zodanig strafbaar en de initiatiefnemers voor het wetsvoorstel (+PVV en SGP) willen dat de lokale driehoek (burgemeester, hoofd regiopolitie en hoofdofficier van justitie) fanatieker ten strijde trekt.

Dat zou betekenen dat politie en justitie gedwongen worden hun schaarse tijd te spenderen aan activiteiten die minder maatschappelijke schade opleveren dan de 150.000 misdrijven per jaar waar de politie nú al niet aan toekomt. Dat is dom, dat werkt averechts.

Na een goed debat met de geachte collega’s bleken ook zij al ras te moeten concluderen dat de afweging van de prioriteiten aan de lokale driehoek is. Het debat was dus een storm in een glas water, maar bood me in ieder geval de gelegenheid om de andere woordvoerders het verslag van onze enquete onder 10.000 politiemensen te overhandigen.

lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: VH 20100624 TOE kraken