Constructeur: omgewaaide hoogspanningsmasten voldeden niet aan Europese veiligheidsnorm

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Saturday, July 17 2010, 9:04.

De vijf hoogspanningsmasten tussen Doetinchem en Ulft die afgelopen woensdag omwaaiden voldeden niet aan de nieuwe Europese norm voor constructieve veiligheid. Dat stelt Joop de Fouw van Ingenieursbureau Conbit Engeineering in een ingezonden artikel in de Volkskrant van vandaag.

Er is al vaker discussie geweest over de kwaliteit van de hoogspanningstracées in gebieden als de Achterhoek,de Betuwe en Zeeland. Daar worden sommige gemeenten maar van één kant ontsloten. Als er dan een mast omwaaid, of kabels worden kapot gevlogen door een helicopter of vliegtuig zit de hele streek zonder stroom.

Een ander zorgwekkend punt is dat de omgewaaide masten waarschijnlijk al meer dan 40 jaar oud zijn. De veiligheid van de mast loopt in de loop van de jaren terug door extra kabels, extra verflagen e.d. Wat is eigenlijk de afschrijftermijn van die masten?

Ik heb daarom schriftelijke vragen aan minister Van der Hoeven gesteld naar aanleiding van het artikel van De Fouw: EZ 20100717 SV omgewaaide hoogspanningsmasten