Werkbezoek NUON/Eemshaven - Main contents
Na het chemiepark Delfzijl bezocht ik woensdagmiddag samen met Emile Roemer het bedrijventerrein Eemshaven, dat zich profileert als de energiepoort van Nederland. Voorlopig wordt dat vooral steeds meer fossiele energie.
aan de Eemshaven staat behalve een sloot fossiel vermogen ook 265MW aan windmolens opgesteld
Je kan de Eemshaven gemakkelijk vinden: alle hoogspanningsmasten in de omgeving leiden er heen. Aan de zijde van de Dollard staan al enige tijd twee elektriciteitscentrales van Elektrabel (gas), samen goed voor 2600 MW. Op een steenword afstand is een 1600 MW poederkoolcentrale van RWE in aanbouw en nog iets verderop fase 1 van het 1200 MW Magnum project van NUON, waar we vanmiddag te gast zijn. De bedoeling is dat dit uiteindelijk een multifuel centrale wordt, bestaande uit een kolen-/biomassavergassingsinstallatie gekoppeld aan een gascentrale. Voorlopig wordt alleen de gascentrale gebouwd, want de investeringskosten voor fase 1 zijn inmiddels opgelopen tot €1,8 miljard en door de daling van de gasprijzen (…) is het economische voordeel van kolenstook even verdampt. Het kan verkeren.
Maar we zijn er nog niet, want onlangs sloot ook het Zwitserse Advanced Power een grondcontract af met Groningen Seaports voor de bouw van twee gasgestookte STEG-eenheden met een totaal vermogen van 1200MW.
Dat alles telt op tot een indrukwekkende 6600MW aan gas-, kolen- en biomassavermogen, waarvan alleen de biomassa met enige goede wil als duurzaam te bestempelen is. Daar steekt de 265 MW aan windmolens schraal bij af, ook al maakt het windpark visueel meer indruk dan de fossiele centrales.
“Waarom zoveel fossiel, we zouden toch gaan verduurzamen?” is dan ook de eerste vraag die Emile Roemer aan Ton Duijn, de toekomstige bedrijfsleider van de Magnumcentrale stelt. Duijn legt uit dat dit alles te maken heeft met het zwalkende energiebeleid beleid van de Nederlandse overheid in het afgelopen decennium, waardoor investeerders in duurzame energie niet zeker zijn dat hun investeringen rendement opleveren. Het Duitse feedin systeem wordt als voorbeeld genoemd van consistent overheidsbeleid. Dat vind ik ook, sinds ik in de Kamer zit pleit ik voor aansluiting bij de Duitse aanpak.
Daarna hebben we het over de enorme vertraging van het project, door allerlei bezwaarprocedures op grond van de Wet milieubeheer en de nieuwe Natuurbeschermingswet, waarbij de bezwaarmakers in hoogste instantie deels in het gelijk zijn gesteld. Kolenvergassing is een relatief nieuwe techniek en NUON wilde in de milieuvergunning zoveel mogelijk ruimte krijgen om in de toekomst de vergasser met verschillende brandstoffen te kunnen stoken.