Europese diplomatieke dienst bijna rond

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, July 7 2010, 15:52.

"De Europese diplomatieke dienst is nu bijna rond. " Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) tijdens het debat over de oprichting van die dienst. Oomen-Ruijten: "Deze week gaan wij akkoord met de organisatie van de diplomatieke dienst, maar na de zomer zullen we apart gaan spreken over het budget, want momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel geld moet worden uitgetrokken. Ook moet nog apart worden besloten over het personeel. Hierover zijn globale afspraken gemaakt met Raad van Ministers en de Europese Commissie, maar deze moeten nog wel precies worden ingevuld."

Ria Oomen-Ruijten vindt het belangrijk dat de dienst geen bureaucratisch monster wordt of een speeltje van vooral de grote lidstaten. De eindverantwoordelijkheid zal daarom bij Raad en Parlement gezamenlijk moeten komen. Het Europees Parlement zal dus meebeslissen over het Europees buitenlands beleid en meebeslissen over missies. Voor wat betreft het personeel is afgesproken dat 40% afkomstig zal zijn uit nationale diplomatieke diensten. Zij krijgen de mogelijkheid om te blijven als Europees ambtenaar zodat hun afhankelijkheid van de grote lidstaten minder wordt.

Oomen-Ruijten: "Dit akkoord is op hoofdlijnen goed, maar het uiteindelijke doel is een betere coördinatie tussen de lidstaten en een werkelijk gezamenlijk buitenlands beleid om de belangen van Europa elders goed te kunnen verdedigen. Dat is zeker ook goed voor een lidstaat als Nederland. -einde bericht-

Meer informatie

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Lidstaten hebben afgesproken om de dienst uiterlijk op 1 december operationeel te hebben. Dit jaar nog zullen ongeveer 1100 ambtenaren van de Europese Commissie en 400 ambtenaren uit het secretariaat van de Raad worden samengevoegd en aangevuld met 100 nationale diplomaten. Uiteindelijk zal 60% van het personeelsbestand uit EU-ambtenaren bestaan en de rest uit nationale diplomaten. Voor 2010 zal deze samenvoeging budgetneutraal zijn.