CDA strikt over toetreding IJsland

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, July 7 2010, 15:52.

Het Europees Parlement steunt het openen van de toetredingsonderhandelingen met IJsland, maar stelt wel een aantal strikte voorwaarden met betrekking tot het financiële dossier en de walvisvangst. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (toetreding nieuwe lidstaten): "We steunen het openen van de onderhandelingen met IJsland maar tegelijkertijd eisen we een hervorming van het financiële stelsel en een volledige toepassing van de spaarrichtlijn inclusief het depositogarantie stelsel. Ik ga ervan uit dat er nu snel een akkoord komt over 1.3 miljard euro die IJsland schuldig is aan Nederland."

Oomen-Ruijten: "Verder staan we erop dat IJsland een eind maakt aan iedere vorm van walvisvangst en elk voorbehoud intrekt dat het land bij Internationale Commissie voor de Walvisvaart heeft neergelegd."

Daarnaast stelt het EP vast dat de bevolking van IJsland twijfels heeft over de toetreding tot de EU.

Ria Oomen-Ruijten: "Een land kan niet alleen toetreden om uit de financiële problemen te komen. Er moet ook een echte wil zijn bij burgers en politiek om lid te worden van de waardegemeenschap die de EU is. Ik vraag me af of er wel een oprecht commitment is?"-