“Kweekvis moet diervriendelijk en duurzaam”

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, June 17 2010.

Dat zegt Kartika Liotard van Verenigd Links vandaag in reactie op een Europees plan over de kweekvisserij. Liotard is ‘rapporteur voor advies’ voor de milieucommissie van het Europees Parlement. 16.500 Europese bedrijven zorgen voor 64.000 banen en zetten € 3,5 miljard om. Twee op de drie geconsumeerde vissen komen echter van buiten de EU.

Biodiversiteit

Het Europees Parlement vergaderde donderdag in Straatsburg over de langzaam groeiende aquacultuur. Liotard verwacht dat de druk op dier en milieu toeneemt. “Dat vraagt om maatregelen tegen verdere habitatvernietiging: kweekvis mag geen roofbouw zijn op de natuur ter plekke, en het chemicaliëngebruik moet worden beperkt. Uitputting en verzilting van drinkwater en van landbouwgrond en ook verstoring van biodiversiteit ligt op de loer bij een ongeremde kweekvisproductie.” Met dit laatste doelt Liotard op het ontsnappen van bijvoorbeeld kweekzalm uit kooien in zee die veranderde eigenschappen mengen met wilde zalm.

Certificering nodig

“Een ander serieus probleem is dat er streng toezicht moet komen op kweekvis van buiten de EU. Daar neemt men het niet zo nauw met het gebruik van chemicaliën. Consumenten willen ook niet dat inheemse bewoners in derde landen van huis en haard worden verdreven ten bate van industriële aquacultuur. Er zijn regels nodig om zulke gevolgen uit te bannen. Een duurzaam certificeringsysteem is de oplossing.” Kartika Liotard steunt als woordvoerster van de fractie van Verenigd Links het doel van het EU-plan dat vanmorgen is besproken in Straatsburg, dat naast ecologisch evenwicht ook moet worden gezorgd voor meer economische waarde en voor consumentenwaarborgen.

Een meerderheid in het Europees Parlement stemde vandaag alle verbetervoorstellen van Verenigd Links weg. Er kwam alleen steun van enkele sociaaldemocraten en van de Groenen. Kartika Liotard: "De aanbeveling zal dus helaas minder duurzaam en diervriendelijk uitpakken dan we hadden gehoopt." De Europese Commissie in Brussel moet nu de aanbevelingen van het Europees Parlement verder uitwerken.

-----