Werkloze jongeren krijgen recht op baan, opleiding of stage

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, July 6 2010.

Het Europees Parlement nam dinsdag een voorstel van de groene fractie aan om jongeren die vier maanden werkloos zijn het recht te geven op een baan, opleiding of leer-werkplek. Het voorstel is onderdeel van een rapport over jongeren en de arbeidsmarkt van de Deense groene Europarlementariër Emilie Turunen (foto). Zij is met 26 jaar de jongste Europarlementariër.

Jeugdwerkloosheid is een groeiend probleem in Europa, momenteel zit al een op de vijf Europese jongeren zonder werk. Het Europarlement zet met dit rapport de Europese Commissie en de Europese lidstaten aan het werk om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Europarlementariër Marije Cornelissen is namens GroenLinks woordvoerder werkgelegenheid en sociale zaken:

"Het is onacceptabel dat de jeugdwerkloosheid in Europa twee keer hoger ligt dan de totale werkloosheid. Jongeren die langdurig zonder werk of opleiding zitten, riskeren de aansluiting met de arbeidsmarkt voorgoed te verliezen. Dat wordt een gigantisch probleem als we straks in een vergrijsde samenleving met een tekort aan gekwalificeerde werknemers zitten."

Gelijk niveau

Lonen en sociale zekerheid moeten op een gelijk niveau worden gebracht, zo stelt het rapport van Turunen. Dat zorgt ervoor dat jongeren zelfstandig en financieel onafhankelijk kunnen leven. “Alleen als jongeren tegen fatsoenlijke lonen kunnen werken en gelijkwaardig worden behandeld op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid, hoeven ze niet hun hand op te houden bij hun ouders", aldus Marije Cornelissen.

Naast de Europese werkgarantie voor jongeren roept het rapport op om te komen tot:

  • Europese minimum kwaliteitseisen voor stages
  • Een uitbreiding van het Europees Sociaal Fonds, met een minimum reservering van tien procent voor projecten voor jongeren
  • Een permanente taskforce om ontwikkelingen op jeugdwerkgelegenheid in de gaten te houden en om goede voorbeelden uit EU-landen uit te wisselen
  • Beleid om discriminatie van jongeren te voorkomen

De televisiezender van het Europees Parlement, EuroparlTV, maakte een item over jeugdwerkloosheid met Europarlementariër Emilie Turunen.