Transgenders in Europa: hoog tijd voor betere toepassing wetgeving

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, September 2 2010.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen organiseerde woensdag in het Europees Parlement een bijeenkomst over de rechten van transgenders. Dat zijn mensen die zich niet kunnen identificeren met hun aangeboren sekse. Door gebrek aan kennis bij politici over de problematiek van transgenders, wordt er te weinig gedaan om de wetgeving te verbeteren. Cornelissen heeft met de bijeenkomst een eerste stap gezet om dat te veranderen.

Situatie in Europa

De situatie van transgenders in de Europese Unie is op dit moment alles behalve rooskleurig. Meer dan de helft van alle transgenders is werkloos, tachtig procent krijgt te maken met fysiek of verbaal geweld op straat en een derde lijdt onder suïcidale gedachten. Gebrekkige wetgeving houdt die situatie in stand. Zo is het niet overal in de Europese Unie mogelijk om officieel van geslacht en naam te veranderen. Landen waar dat wel mogelijk is, stellen vaak onmenselijke eisen, zoals verplichte sterilisatie. Een voorwaarde die in Nederland ook nog steeds geldt.

Gebrek aan informatie

Het was voor het eerst dat het Europarlement uitgebreid stilstond bij de situatie van transgenders in Europa. Een van de belangrijkste conclusies is dan ook dat de politici te weinig informatie hebben over transgenders en niet goed op de hoogte zijn van hun specifieke problemen.

Cornelissen: "Het was heel goed om te horen dat de politici die deelnamen aan de conferentie zich wel willen inzetten om de positie van transgenders te verbeteren. Maar zij gaven allemaal aan dat vooral het gebrek aan kennis ze daarvan weerhoudt. "

Cornelissen gaat alle betrokken commissies in het parlement informeren over transgenderproblematiek. Bijvoorbeeld in het beleid voor vrij verkeer van personen, sociale zaken en gezondheidszorg kan veel meer rekening gehouden worden met de consequenties voor transgenders. Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie liet weten een informatieseminar te gaan organiseren voor de Commissie, om ook daar de beleidsmakers bewust te maken van de problematiek van transgenders.

Mogelijkheden

Genderidentiteit is geen aparte discriminatiegrond binnen de verdragen van de Europese Unie, zoals etniciteit, seksuele geaardheid of sekse dat is. Cornelissen: "Iedereen was het erover eens dat in de ideale situatie genderidentiteit een aparte discriminatiegrond zou moeten zijn. Maar om dat voor elkaar te krijgen is een verdragswijziging nodig. We weten allemaal dat dat geen reële optie is op dit moment. We moeten roeien met de riemen die we hebben.”

Binnen de huidige wetgeving valt nog veel te doen. Begin volgend jaar wordt gekeken hoe de richtlijn voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen uitgevoerd wordt in de verschillende lidstaten. “Dan wil ik zorgen dat de landen ook gedwongen worden om regels voor transgenders na te leven”, aldus Cornelissen.

Cornelissen heeft ook toegezegd om samen met andere Europarlementariërs de Europese Commissie een overzicht van de problemen van transgenders te sturen en te vragen hoe de Commissie deze punten gaat verbeteren.

Meer informatie