Vanavond debatteerde de Kamer over goedkeuring van het Verdrag inzake clustermunitie. Kamerlid Arjan El Fassed (woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en defensie) pleit ervoor dat niet alleen het gebruik van clustermunitie wordt verboden, maar ook de doorvoer ervan. De Nederlandse regering staat na jaren van uitstel op het punt het Verdrag inzake Clustermunitie goed te keuren. Het bevat een verbod op het gebruik, de productie, opslag en de overdracht ervan. GroenLinks wil dat de regering ook doorvoer van clustermunitie opneemt in de ratificatiewetgeving, net als Oostenrijk heeft gedaan. Tot nu toe wil de regering geen belemmeringen opwerpen voor de doorvoer. Na goedkeuring van het verdrag kan dan nog steeds clustermunitie via Nederland terechtkomen in oorlogen. Verbied banken te investeren in clustermunitie Eerder werd een motie van PvdA en SP aangenomen die Nederlandse financiële instellingen verbiedt te investeren in clustermunitie. Tot nu toe heeft de regering deze motie naast zich neergelegd. Arjan El Fassed zal er tijdens het debat voor pleiten dat de aangenomen motie wordt uitgevoerd door de regering. Waarom is clustermunitie nog erger dan gewone munitie? Clustermunitie is een type wapen dat een container bevat met zeer veel kleine bommetjes erin, die over een groot gebied verspreid raken. Vaak blijven ze liggen zonder te exploderen. Bij de minste aanraking kunnen ze alsnog ontploffen. Jaarlijks vallen er slachtoffers door achtergebleven submunitie, zelfs als de oorlog al lang voorbij is zoals in Laos en Kosovo. Vaak zijn kinderen het slachtoffer, omdat ze de kleine (en soms kleurrijke) submunitie aanzien voor speelgoed

Source: A. (Arjan) El Fassed i, published on Thursday, July 1 2010.

Vanavond debatteerde de Kamer over goedkeuring van het Verdrag inzake  clustermunitie. Kamerlid Arjan El Fassed (woordvoerder  ontwikkelingssamenwerking en defensie) pleit ervoor dat niet alleen het  gebruik van clustermunitie wordt verboden, maar ook de doorvoer ervan.
De Nederlandse regering staat na jaren van uitstel op het punt het  Verdrag inzake Clustermunitie goed te keuren. Het bevat een verbod op het gebruik, de productie,  opslag en de  overdracht ervan. GroenLinks wil dat de regering ook  doorvoer van clustermunitie opneemt in de  ratificatiewetgeving, net als  Oostenrijk heeft gedaan. Tot nu toe wil de regering geen belemmeringen  opwerpen voor de doorvoer. Na goedkeuring van het verdrag kan dan nog  steeds clustermunitie via Nederland terechtkomen in oorlogen. Verbied banken te investeren in clustermunitie
Eerder werd een motie van PvdA en SP aangenomen die Nederlandse  financiële instellingen verbiedt te investeren in clustermunitie. Tot nu  toe heeft de regering deze motie naast zich neergelegd. Arjan El Fassed  zal er tijdens het debat voor pleiten dat de  aangenomen motie wordt  uitgevoerd door de regering. Waarom is clustermunitie nog erger dan gewone  munitie? Clustermunitie is een type wapen dat een container  bevat met zeer veel  kleine bommetjes erin, die over een groot gebied  verspreid raken. Vaak blijven ze liggen zonder te exploderen. Bij de  minste aanraking kunnen ze alsnog ontploffen. Jaarlijks vallen er  slachtoffers door achtergebleven submunitie, zelfs als de oorlog al lang  voorbij is zoals in Laos en Kosovo. Vaak zijn kinderen het slachtoffer,  omdat ze de kleine (en soms kleurrijke) submunitie aanzien voor  speelgoed.

Vanavond debatteerde de Kamer over goedkeuring van het Verdrag inzake clustermunitie. Kamerlid Arjan El Fassed (woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en defensie) pleit ervoor dat niet alleen het gebruik van clustermunitie wordt verboden, maar ook de doorvoer ervan.

De Nederlandse regering staat na jaren van uitstel op het punt het Verdrag inzake Clustermunitie goed te keuren. Het bevat een verbod op het gebruik, de productie, opslag en de overdracht ervan. GroenLinks wil dat de regering ook doorvoer van clustermunitie opneemt in de ratificatiewetgeving, net als Oostenrijk heeft gedaan. Tot nu toe wil de regering geen belemmeringen opwerpen voor de doorvoer. Na goedkeuring van het verdrag kan dan nog steeds clustermunitie via Nederland terechtkomen in oorlogen.

Verbied banken te investeren in clustermunitie

Eerder werd een motie van PvdA en SP aangenomen die Nederlandse financiële instellingen verbiedt te investeren in clustermunitie. Tot nu toe heeft de regering deze motie naast zich neergelegd. Arjan El Fassed zal er tijdens het debat voor pleiten dat de aangenomen motie wordt uitgevoerd door de regering. 

Waarom is clustermunitie nog erger dan gewone munitie?

Clustermunitie is een type wapen dat een container bevat met zeer veel  kleine bommetjes erin, die over een groot gebied verspreid raken. Vaak blijven ze liggen zonder te exploderen. Bij de minste aanraking kunnen ze alsnog ontploffen. Jaarlijks vallen er slachtoffers door achtergebleven submunitie, zelfs als de oorlog al lang voorbij is zoals in Laos en Kosovo. Vaak zijn kinderen het slachtoffer, omdat ze de kleine (en soms kleurrijke) submunitie aanzien voor speelgoed.