Eerlijk delen

Source: E. (Erik) Ziengs i, published on Saturday, May 22 2010.

Kennen jullie het verhaal van de 10 vrienden die iedere zondagavond samen een borrel nuttigen in hun plaatselijke kroeg? Al vele jaren lang, om actuele zaken te bespreken, verhalen van vroeger op te halen maar bovenal omdat het gewoon vrienden zijn... ??

De gezamenlijke rekening bedraagt steevast € 100,-. Eigenlijk € 10,- per persoon dus. Maar niet iedereen in de groep verdient evenveel. Daarom besloten de vrienden al lang geleden de rekening naar rato van hun inkomen te betalen.

Het totale bedrag wordt dan ook steevast als volgt bijeen gebracht: ???

Persoon 1: € 0,00 ?

Persoon 2: € 0,00 ?

Persoon 3: € 1,00 ?

Persoon 4: € 3,00 ?

Persoon 5: € 4,00 ?

Persoon 6: € 7,00 ?

Persoon 7: € 10,00 ?

Persoon 8: € 13,00 ?

Persoon 9: € 17,00 ?

Persoon 10: € 45,00 ??

TOTAAL: € 100,00 ???

Korting ??

Op een van de zondagavonden komt de uitbater van de kroeg even bij de mannen aan tafel. En hij heeft goed nieuws. Omdat ze al vele jaren vaste gasten zijn, heeft hij besloten voortaan een korting te geven. In plaats van de gebruikelijke € 100,- hoeft de vriendengroep voortaan nog maar € 80,- af te rekenen. Een leuke korting van € 20,- dus. ??

Maar de vrienden weten eigenlijk niet goed hoe ze de korting moeten verdelen. Eerst is het plan de € 20,- gelijk te verdelen. Iedereen kan dan dus € 2,- minder gaan betalen. Maar dit leidt tot een wat vreemde situatie. Persoon 1, 2 en 3 zouden dan namelijk betaald worden voor het drinken van borrels. Een nieuw plan moet worden bedacht... ??

In het plan waar later die avond toe besloten wordt komt de verhouding van de korting exact overneem met de verhouding van betalen. Persoon 3 gaat nu bijvoorbeeld € 0,80 betalen. Eerder betaalde hij met € 1,- precies 1% van het totaalbedrag. Nu krijgt hij dan ook 1% van de korting (1% van € 20,- dus). Dit maakt dat hij tegenwoordig € 1,- minus € 0,20 betaalt, ofwel € 0,80.

De nieuwe bedragen die voor elke persoon vanaf nu gelden zijn: ???

Persoon 1: € 0,00 ?

Persoon 2: € 0,00 ?

Persoon 3: € 0,80 (korting: € 0,20) ?

Persoon 4: € 2,40 (korting: € 0,60) ?

Persoon 5: € 3,20 (korting: € 0,80) ?

Persoon 6: € 5,60 (korting: € 1,40) ?

Persoon 7: € 8,00 (korting: € 2,00) ?

Persoon 8: € 10,40 (korting: € 2,60) ?

Persoon 9: € 13,60 (korting: € 3,40) ?

Persoon 10: € 36,00 (korting: € 9,00) ??

TOTAAL: € 80,00 (totale korting: € 20,00) ???

En iedereen gaat later die avond tevreden naar huis: de vrienden die eerder niets betaalden hoeven ook nu niet voor hun drank te betalen; alle anderen betalen stuk-voor-stuk minder dan zij eerder gewend waren. ???

De volgende zondag ??

Een week later blijkt toch niet iedereen tevreden met de verdeling. De derde stelt: "Waarom krijg ik maar € 0,20 van de korting terwijl die rijke maar liefst € 9,- korting krijgt?" En ook persoon 4, 5 en 6 vinden het allemaal niet eerlijk: "De rijke zit ons gewoon uit te buiten!" En een ander: "Als we gewoon eerlijk hadden mogen stemmen zouden we toch ook zeker nooit tot deze verdeling gekomen zijn?" ??

Om de verhoudingen goed te houden geeft de rijke aan de rekening vanavond in het geheel te betalen. En met al het geklaag is het vervolgens snel gedaan. Maar tot verbazing van de anderen is de rijke er de volgende zondagavond niet meer. En aan het einde van de avond blijkt dat ze met dezelfde inleg als twee weken terug maar amper de helft van de totale rekening kunnen voldoen... ???

Geen toeval ??

Bovenstaande bedragen zijn niet bij toeval gekozen. Deze zijn exact overeenkomstig de bedragen die iedere Nederlander met een belastbaar inkomen - en dat is lang niet iedereen - per deciel betaalt. ??

Zoals u kunt zien leveren de 30% belastingplichtigen in de eerste drie decielen slechts 1% van de geïnde inkomstenbelastingen op. Pas vanaf het zesde deciel worden de bedragen enigszins substantieel. En ook wordt duidelijk dat de 30% personen met de hoogste inkomens maar liefst 75% van de totale inkomstenbelasting voor hun rekening nemen. ??

De moraal van dit verhaal is niet, dat we met de rijkste Nederlanders veel medelijden moeten hebben. Maar wel dat we de in aantallen bezien kleine groep echt innovatieve en productieve ondernemers in ons land - die persoonlijk bereid zijn allerlei ondernemersrisico's te lopen - eigenlijk juist zouden moeten koesteren.

Niet alleen betalen ze een zeer substantieel deel van alle belastingen, ook nemen ze nog eens een niet te onderschatten rol op zich daar waar het gaat om de creatie van werkgelegenheid en economische groei. ??

Maak de meest creatieve en beste ondernemers in ons land het leven zuur, bespot en verjaag hen en vele zaken die nu nog door en voor velen vanzelfsprekend worden geacht zullen 'opeens' volstrekt onbetaalbaar blijken.

De Brit Winston Churchill, een van de bekendste staatslieden van de vorige eeuw, verwoordde het als volgt: ??

"Sommigen beschouwen de ondernemer als een boze wolf die zo vlug mogelijk gedood moet worden. De meesten beschouwen de bedrijven als koeien die voortdurend gemolken moeten worden. Slechts enkelen beschouwen de ondernemingen als wat ze echt zijn: de paarden die de kar moeten trekken."