Europees Parlement eist opnieuw openheid over ACTA

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, September 9 2010.

Het Europees Parlement heeft vandaag opnieuw benadrukt dat het openheid wil over de onderhandelingen over het internationaal handelsakkoord ACTA. De Europese sociaaldemocraten eisen inzage in de tekst van het akkoord. ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) beschermt intellectueel eigendom en maakt een einde aan namaakproducten en illegaal downloaden. De EU, de VS, Canada, Australië, Mexico en andere landen praten hierover achter gesloten deuren.

Europese regelgeving respecteren

"De Europese Commissie heeft vandaag beloofd het Europese Parlement op hoogte te zullen houden", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "Het is belangrijk dat de Europese Commissie garandeert dat in de onderhandelingen over ACTA de Europese wetgeving volledig wordt gerespecteerd en dat ze ervoor waakt dat de fundamentele vrijheden van de EU voorop staan."

PvdA eist inzicht in plannen

Een duidelijke meerderheid van het Europees Parlement wil volledige openheid en inzage in het ACTA-verdrag, zo is vandaag gebleken. De PvdA-Europarlementariërs hebben al vanaf het begin van de onderhandelingen die eis gesteld. Bozkurt: "Het ACTA-verdrag kan ingrijpende gevolgen hebben en velen maken zich hierover ongerust. Ik krijg dagelijks e-mails van bezorgde burgers, experts en organisaties, met vragen als: word je afgesloten van het internet als je betrapt wordt op illegaal downloaden? Hebben we straks nog wel toegang tot medicijnen via het internet? De PvdA eist inzicht in wat ons te wachten staat."

Meebeslissen in plaats van 'slikken of stikken'

Hoewel de Europese Commissie vandaag een toelichting gaf over de lopende onderhandelingen, is het nog maar de vraag of ze ook bereid is de uiteindelijk overeengekomen teksten aan het Europees Parlement voor te leggen. "Voordat de puntjes op de i worden gezet in ACTA, moet het Europees Parlement de kans krijgen om commentaar te geven. Tenslotte moet het Europees Parlement het verdrag wel goedkeuren, het mag geen zaak van stikken of slikken worden, daar is het te belangrijk voor. ACTA mag de vrijheden en rechten van Europese burgers niet schaden", aldus Bozkurt.

De laatste onderhandelingsronde over het ACTA-verdrag vindt plaats in Tokyo en wordt eind september verwacht.