Geen discriminatie van homokoppels

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, September 7 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De EU garandeert dat we allen gelijk zijn, maar koppels van hetzelfde geslacht hebben duidelijk minder rechten dan hetero koppels, alsof hun huwelijk of partnerschap minder echt of belangrijk is!"

"De EU garandeert dat we allen gelijk zijn, maar koppels van hetzelfde geslacht hebben duidelijk minder rechten dan hetero koppels, alsof hun huwelijk of partnerschap minder echt of belangrijk is! Deze discriminatie past niet binnen de EU en moet aangepakt worden", zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt vanavond in het Europees Parlement. De Europese Commissie wordt aan de tand gevoeld over het recht van homokoppels om zich binnen het grondgebied van de EU vrij te verplaatsen en te vestigen.

"Doordat samenlevingscontracten en huwelijken van partners van hetzelfde geslacht niet door alle lidstaten wettelijk worden erkend leidt dit tot zeer vervelende en discriminerende situaties", legt Bozkurt uit, "Bij fiscale zaken of familiezaken, zoals voogdij en erfrecht, blijken deze koppels niet dezelfde rechten te krijgen en komen ze in de problemen."

"Als bijvoorbeeld een homokoppel, getrouwd in Nederland, verhuist naar Italië, omdat een van hen daar een baan krijgt, horen ze dezelfde rechten te krijgen als gehuwden en samenwonenden daar. Weigering daarvan zou betekenen dat Italië de wettelijke huwelijken in Nederland, België, Portugal, Spanje en Zweden niet erkent en dus ook niet de burgerlijke rechten van deze lidstaten. Wordt er een onderscheid gemaakt tussen homo en hetero koppels, dan is er sprake van discriminatie. Dat is in strijd met het Europese Handvest van mensenrechten. Dit moeten we bestrijden",aldus Bozkurt.

Bozkurt vraagt de Europese Commissie concrete stappen te ondernemen om discriminatie op grond van seksuele oriëntatie overal in de EU uit te sluiten.