Nationaal werkgelegenheidsbeleid moet aansluiten bij Europese doelen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, September 9 2010.

Meer vrouwen, ouderen en jongeren aan het werk, minder armoede en een beter opleidingsniveau. Dat is wat de Europese Unie voor 2020 wil bereiken op het gebied van werkgelegenheid. Het Europees Parlement stemde woensdag over de Europese richtsnoeren voor werkgelegenheid. Dat zijn concrete Europese aanwijzingen aan landen om de Europese ambities waar te maken. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen heeft zich hard gemaakt voor maatregelen om werk en zorg beter te combineren en is tevreden dat dit is opgenomen in het advies.

Cornelissen: "Als landen hun beleid daadwerkelijk baseren op dit advies, zullen ze onder andere maatregelen moeten nemen om werken en zorgen beter te kunnen combineren, bijvoorbeeld door flexibele werktijden en toegankelijke kinderopvang. Dat is concreet beleid waardoor meer vrouwen de arbeidsmarkt op kunnen. Ook wil het Europarlement dat de EU-landen hun sociale zekerheid verbeteren en dat ze voor fatsoenlijke inkomens zorgen zodat de armoede afneemt en werken loont."

Dinsdag besloten de Europese ministers van financiën dat alle EU-landen voortaan in het voorjaar plannen moeten presenteren aan de Europese Commissie over hoe ze de werkgelegenheidsrichtsnoeren gaan opvolgen. De Commissie beoordeelt de plannen vervolgens zodat lidstaten hun begroting in het najaar afstemmen op de Europese doelstellingen voor 2020.

Het is nu zaak dat de Europese Commissie er streng op toeziet dat landen hun beleid ook echt baseren op de richtsnoeren. Bij onvoldoende vooruitgang moet de Europese Commissie landen daarop dan ook echt aanspreken. "Voor Nederland betekent dit bijvoorbeeld dat ze meer zullen moeten doen om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te helpen. Alleen dan zullen de Europese voornemens voor 2020 geen loze beloftes zijn", aldus Cornelissen