Invoering slimme energiemeters: eerst gebruiksgemak en privacy waarborgen - Main contents
Ik ben van mening dat een groter gebruik van slimme energiemeters een goed initiatief is. Niettemin, wanneer over wordt gegaan tot Europawijde invoering van deze meters is het belangrijk duidelijke afspraken te maken over de gebruiksvriendelijkheid en de bescherming van de privacy.
De gebruiksvriendelijkheid van de slimme energiemeters kan worden vergroot door aandacht te besteden aan standaardisatie. Het overstappen op een andere energieleverancier mag niet inhouden dat u weer een andere, volkomen afwijkende energiemeter geïnstalleerd krijgt. Daarom heb ik deze week een amendement ingediend dat in de toekomst de harmonisatie en daarmee het gebruiksgemak van energiemeters moet bevorderen. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de digitale informatie die de meter verstuurd niet in verkeerde handen kan vallen. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dit ook bepleit tijdens een beraad met haar buitenlandse collega´s in Brussel.
De slimme energiemeter is uitgevonden om afnemers van energie bewust te laten worden van hun energieverbruik. De meter stuurt uw gebruiksgegevens automatisch door naar uw energiemaatschappij waarna deze vervolgens kunnen worden ingezien. Bijvoorbeeld hoeveel de verwarming overdag, of de elektronische apparaten die ´s nachts standby staan, verbruiken. Een overzicht van deze gegevens werkt zuiniger energieverbruik in de hand. Onderzoeken van Essent en Oxxio wezen uit dat de besparing kan oplopen tot tien procent. Een slimme energiemeter laat u dus niet alleen energie besparen, het kan tevens uw energierekening laten dalen.
Het is de bedoeling dat in 2020 in tachtig procent van alle Europese huishoudens een slimme energiemeter geïnstalleerd is. Vooralsnog wordt dit alleen gedaan bij nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten.
Hoe werkt een energiemeter?
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2007/09/18/video-iedereen-een-slimme-meter.html