Ibrahim Abu Sayid, 91, doodgeschoten

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Monday, September 13 2010.

Het nieuws is te klein om veel kranten te bereiken. In Gaza stierven zaterdagavond drie mensen, Ibrahim Sayid, van 91, zijn kleinzoon Hossam van zeventien en een vriend van zestien, Ismail Abu Oda. Hun misdrijf: dat ze naar hun stukje land gingen om naar hun schapen te kijken. Dat stukje land ligt op 700 meter van de grens met Israël, en Israël heeft besloten dat ze iedereen mogen doodschieten in hun eigen land, als ze dichterbij de grens komen dan 300 meter. De zogenaamde ‘veiligheidszone’, waarmee een kwart van het al schaarse akkerland, en land om vee te hoeden, onbereikbaar is geworden voor de inwoners van Gaza.

Deze keer was het een Israëlische tank die Gaza in was gereden en zonder waarschuwing de drie doodschoot. De familie, Bedoeïenen, dachten dat ze veilig waren, de militairen aan de grensposten kennen hen al jaren, ze doen niets anders dan hun vee hoeden, en ze bleven ver genoeg van de grens.

Kort geleden stond de stand nog op 22 doden, voornamelijk boeren die dichtbij de grens werken en wonen, neergeschoten in hun eigen land.

Zie hier.