PvdA pleit voor enquête naar crisis

Source: R.H.A. (Ronald) Plasterk i, published on Wednesday, September 15 2010.
PvdA pleit voor enquête naar crisis
Bron: Partij van de Arbeid

Bij het debat gistermiddag over het eerste deel van het onderzoek van de commissie-De Wit naar de oorzaken van de financiële crisis heb ik bepleit dat het tweede deel moet worden gehouden in de vorm van een parlementaire enquête. In dat tweede deel worden de ingrepen van het kabinet onder de loep genomen.

Wouter Bos heeft als minister van Financiën zeer daadkrachtig opgetreden. Het kabinet heeft het spaargeld van burgers en bedrijven beschermd. Maar er zijn zeer grote bedragen gemeenschapsgeld mee gemoeid, en dan dient de Tweede Kamer in volle openbaarheid, met verhoren onder ede, alle informatie boven tafel te brengen.

De financiële crisis heeft aangetoond dat een sterke overheid nodig is. De tijd van voortdurend verdergaande deregulering en liberalisering van de financiële sector ligt nu definitief achter ons. In plaats daarvan wordt het toezicht versterkt en wetten aangescherpt. Een goed begin daarvan zijn de hogere kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen.

Ik vraag mij alleen nog wel af of die verhoging snel genoeg in werking treedt. Die vraag heb ik dan ook aan de onderzoekscommissie voorgelegd.