Weer een Hamasleider vermoord

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Friday, September 17 2010.
Weer een Hamasleider vermoord
Bron: Blog Anja Meulenbelt

(De dode heet Iyad As’ad Shelbaya, foto Ma’an)

Het Israëlische leger gaat gestadig door met het vermoorden van Hamasleiders. In het verleden werden belangrijke leiders als Rantissi en Sheich Ahmed Yassin en vele anderen vanuit de lucht gedood in Gaza, op dit moment worden vooral Hamasleden op de Westoever bij nachtelijke razzia’s opgepakt, en de leiders ter plekke standrechtelijk geëxecuteerd, dat wil zeggen: zonder proces meteen doodgeschoten, ook wanneer er een mogelijkheid was om de man te arresteren.

Vannacht moest Iyad As’ad Shelbaya, 38 jaar, eraan geloven. De gepansterde legervoertuigen reden vluchtelingenkamp Nur Shams binnen om 2.30 ‘s nachts. De broer van Iyad, Mohammed, was al eerder opgepakt en werd door het leger gedwongen zijn huis aan te wijzen. De deur van het huis werd opgeblazen. Familieleden vertelden dat ze Iyad nog hoorden roepen ‘Wie is daar?’, en dat ze toen drie schoten hoorden. Shelbaya werd twee keer in zijn nek geschoten, en een keer in zijn borst.

Negen andere Hamasleden werden opgepakt.

Uiteraard heeft het leger een andere versie: die beweren dat Shelbaya bij een ‘arrestatie operatie’ - een razzia - op ze af rende, toen hem het bevel was gegeven te blijven staan, en ze zich bedreigd hadden gevoeld.

Het is de vierde executie in negen maanden. In Nablus werden in december twee mannen in hun slaapkamer doodgeschoten, en een geëxecuteerd voor zijn huis. De ooggetuigen meldden dat het duidelijk was dat er specifieke mannen waren aangewezen om gedood te worden, en in geen van de gevallen geprobeerd was om hen te arresteren.

De vraag is wat het leger ermee wil bereiken. Hamas langzaam uitroeien? Het is duidelijk dat het om zeep helpen van de leiders Hamas nooit heeft verzwakt. Er zijn altijd voldoende mensen die klaarstaan om de leiding overnemen. Het versterkt wel de meest extreme kant van Hamas, degenen die er niet over moeten denken dat er ooit een overeenkomst met Israël gesloten zou worden. En misschien is dat exact de bedoeling. Komen er vergeldingsmaatregelen van de kant van Hamas, dan kan Israël weer zeggen: zie je wel, Hamas wil geen vrede, Hamas is alleen maar uit op geweld.

Bron Ma’an,hier