5e editie Internet Governance Forum - Main contents
Afgelopen week was ik in Vilnius (Litouwen) om de vijfde editie van het mondiale Internet Governance Forum (IGF) bij te wonen. Op dit forum, dat door Neelie Kroes werd geopend, sprak ik over privacy op sociale netwerksites en cloud computing en was ik aanwezig bij diverse workshops
Cloud Computing
Zo sprak ik over Cloud Computing, een nieuw verschijnsel in de internetwereld. Cloud computing is het beschikbaar stellen van diensten als gebruik van hardware en software en opslag van gegevens op het internet. U als gebruiker beschikt dan niet zelf over deze hardware of software bij u thuis, u heeft het slechts in gebruik. Dat klinkt misschien handig en vernieuwend, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo moet aandacht besteedt worden aan de privacy van de gegevens die u als ´cloud computer´op het internet zet. Als die niet gewaarborgd kan worden zullen mensen geen gebruik maken van deze methode of zullen zij door misbruik er nadeel van ondervinden. Ook zijn er diverse juridische- en veiligheidsaspecten die in de toekomst nog nader bekeken moeten worden.
Privacy
Ook sprak ik over privacy op sociale netwerken, een onderwerp waar deze week uitgebreid bij werd stilgestaan door diverse media. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik me inzet voor het voorkomen van een situatie waarbij derden stiekem aan de haal gaan met gevoelig materiaal. Ik stel dan ook voor dat de standaard begin instelling van een Facebook of Hyves profiel altijd op privé staat als de gebruiker jonger is dan 18 jaar. Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.
Internet Governance Forum
Het Internet Governance Forum werd in 2005 opgericht tijdens de World Summit on Information Dociety. Het maakt daarmee officieel deel uit van de Verenigde Naties. Het doel van deze bijeenkomsten is het leveren van een bijdrage aan een veilig, democratisch en stabiel internet. Het IGF stelt zich bijvoorbeeld ten doel naar oplossingen te zoeken voor problemen die ontstaan door het gebruik en misbruik van het internet. Het IGF geeft ook advies over de mogelijkheden en middelen die nodig zijn om het internet in ontwikkelingslanden sneller beschikbaar en betaalbaar te maken. Men beoogt dit alles te bewerkstelligen door internationale kennisuitwisseling en samenwerking.