Geslaagde dag in Staphorst met Gedeputeerden en Burgemeesters - Main contents
Op vrijdag 17 september jl. bracht Europarlementariër Peter van Dalen een bezoek aan Staphorst. Samen met burgemeester Joop Alssema had hij een dag georganiseerd voor alle gedeputeerden en burgemeesters van de ChristenUnie. In aanwezigheid van 3 burgemeesters, 5 gedeputeerden, Tweede Kamerlid Esmee Wiegman en enkele lokale medewerkers van de plaatselijke kiesvereniging begon de dag in het gemeentehuis met een presentatie van burgemeester Alssema over de gemeente Staphorst. De gemeente kenmerkt zich door een jonge bevolking, veel nijverheid en, tegen de regionale verhoudingen in, een gestage groei van de bevolking.
Vervolgens hield Peter van Dalen een inleiding over zijn werk in het Europees Parlement. Beleidsinhoudelijk lag de nadruk deze dag op de besteding van Europese fondsen in de Europese regio’s en NATURA 2000. Het eerste onderwerp leidde tot een boeiende discussie, waarin twee punten duidelijk naar voren kwamen. Primair waren alle aanwezigen het er over eens dat het vreemd is dat rijke Europese regio’s, zoals de Nederlandse provincies, een beroep kunnen doen op Europese fondsen. Deze fondsen kunnen wellicht beter besteed worden in Europese regio’s die mijlenver achterlopen op het gemiddelde Europese niveau, zoals in Roemenie en Bulgarije. Daar komt nog bij dat het momenteel lijkt alsof er geld onnodig wordt rondgepompt: Nederland draagt af aan de EU, en Nederlandse provincies claimen het geld weer terug uit Brussel.
De andere vraag is echter, dat indien de subsidies voor Nederlandse provincies zouden worden afgeschaft, en de afdracht van Nederland aan de EU zou worden verkleind, het bedrag dat hiermee wordt uitgespaard wel geïnvesteerd zou worden in de Nederlandse regio’s. De ervaring leert immers dat fondsen werven in Brussel in de regel gemakkelijker is dan in Den Haag, waar provincies niet zelden het eerste kind van de budgettaire rekening zijn. Al met al leidden de Europese fondsen tot een boeiende discussie waar op 5 november aanstaande in een dag met ChristenUnie-leden van Provinciale Staten, georganiseerd door de Eurofractie ChristenUnie, een vervolg aan wordt gegeven.
NATURA 2000 is een Europees programma gebaseerd op de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het zorgt voor veel problemen op het Nederlandse platteland. Veel agrariërs kunnen door NATURA 2000 geen noodzakelijke, broodnodige uitbreidingen doen. Hierdoor ziet de toekomst voor veel agrariërs in de buurt van NATURA 2000 gebieden er somber uit.
Na de lunch en interessante rondleiding in de Museum Boerderij Staphorst vond een bespreking plaats in de “Veldschuur”. Dat is een oude boerderij die momenteel dienst doet als huis van educatie, cultuur en geschiedenis van de gemeente Staphorst. Het gebouw was, mede door financiering vanuit de Europese regionale fondsen, prachtig opgeknapt. Hier hield de heer J. Huisman, die namens de provincie nauw betrokken is geweest bij de renovatie van de Veldschuur, een inleiding over de inzet van de Europese fondsen bij het project. Daarna werd de discussie over deze fondsen in Nederlandse regio’s voortgezet. Opnieuw gaven de twee punten die in de ochtendsessie ook al een belangrijke rol hadden gespeeld, de meeste stof tot discussie. De conclusie was wel dat de ChristenUnie een principiële keuze moet maken met betrekking tot de inzet van Europese fondsen in rijkere Europese regio’s. Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is hierover helder: Europees geld moet naar de echt arme Europese regio´s, en Europese bijdragen in Nederland dienen alleen verleend te worden voor projecten die de biodiversiteit en de duurzaamheid bevorderen.
Vervolgens hield de heer J. Dunnink van de plaatselijke LTO-afdeling, een inleiding over NATURA 2000. Ook in Staphorst en omgeving komen agrariërs in de knel door de hoge normen die worden opgelegd door de NATURA 2000 wetgeving zoals die in Nederland is gemaakt. Dit bleek ook uit de verhalen van enkele agrariërs die speciaal naar deze bijeenkomst waren gekomen. De problemen die NATURA 2000 wetgeving in Nederland geeft lijkt te komen doordat de grond in Nederland zeer schaars is en divers gebruikt wordt. Dat kom je in Europa nergens zo tegen. Peter van Dalen vertelde dat hij vergelijkbare verhalen door heel Nederland tegenkomt en dat het tijd wordt een oplossing voor dit probleem te vinden. Samen met Tweede Kamerlid Esmee Wiegman zegde hij toe de komende tijd na te gaan welke oplossingsrichting haalbaar kan zijn. Die oplossing ligt vermoedelijk in goede beheerplannen, die worden overeengekomen door betere afstemming tussen de verschillende NATURA 2000 regio’s en het aanwijzen van minder postzegelstukjes NATURA 2000 in Nederland. Ook moeten bezwaren tegen die beheerplannen ingediend kunnen worden door directe belanghebbenden en niet, zoals nu kan, door mensen die overal door geheel Nederland wonen.
Hiermee eindigde het bezoek. In de Veldschuur werd nog even nagepraat onder het genot van verse vruchtensap. Vervolgens nam iedereen afscheid van elkaar en werd besloten dergelijke ChristenUnie-dagen vaker te organiseren: dit verslag wordt dus vervolgd.