Rechtse Europese partijen criminaliseren internetdownloaders

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, September 22 2010.

"De rechten van kunstenaars en auteurs moeten beschermd worden, maar de voorstellen die vandaag werden aangenomen zijn contraproductief," zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt

Een rechts conservatieve meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een repressieve aanpak van inbreuken tegen auteursrecht en intellectueel eigendom. De Europese Volkspartij eist dat de Europese Commissie strafrechtelijke maatregelen voorstelt om o.a. illegaal downloaden te bestraffen. De PvdA staat voor een eerlijkere aanpak. "De rechten van kunstenaars en auteurs moeten beschermd worden, maar de voorstellen die vandaag werden aangenomen zijn contraproductief," zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt, "De PvdA is bijzonder teleurgesteld over de opstelling van de christendemocraten en liberalen, die met hun voorstellen een stap terug zetten in plaats van vooruit."

De voorstellen, aan de orde vandaag in het Europees Parlement, willen het auteursrecht beschermen en namaakproducten bestrijden, maar stellen ook dat online downloaden van muziek, films of boeken strafbaar moet worden.

"Individuele internetgebruikers, die iets downloaden voor eigen gebruik en zonder enig commercieel doel, strafbaar stellen is een disproportionele maatregel. Een 15 jarige die een liedje overneemt van het internet kan je niet op dezelfde manier criminaliseren als een professionele vervalser die de markt verstoort met namaakspullen," aldus Bozkurt.

"De PvdA pleit ervoor om op zoek te gaan naar een alternatieve financiering van de auteursrechten, want met het gebruik van internet lopen creatieve makers inderdaad inkomsten mis. Het is aan de entertainmentindustrie om het legale online aanbod snel en drastisch te vergroten. Bovendien moeten de inbreuken bij de aanbieder worden aangepakt in plaats van de gebruiker af te straffen."

Het is de eerste keer dat het Europees Parlement voor een repressieve aanpak van online piraterij heeft gestemd. In 2009 nam het nog een wettekst aan, die de rechten van internetgebruikers veilig stelde. Ze was gericht tegen de Franse wet die toeliet burgers van het internet af te sluiten als ze drie maal werden betrapt op illegaal downloaden.