Kies sociale oplossingen voor de vergrijzing van Europa

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, September 30 2010.

Donderdag stemde de commissie sociale zaken en werkgelegenheid van het Europees Parlement in met een rapport over hoe Europa moet omgaan met de vergrijzing. Voorstellen van GroenLinks, zoals het recht op deeltijdwerk, het recht op thuiswerken en de bestrijding van leeftijdsdiscriminatie zijn aangenomen.

Een meerderheid van de Europarlementariërs vindt dat EU-landen hun arbeidsmarkt en pensioenstelsels op een sociale manier moeten hervormen, zodat de Europese welvaartsstaten ook voor toekomstige generaties houdbaar blijven. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, woordvoerder namens de Groenen is tevreden: "Dit rapport geeft goede hoop over hoe het Europees Parlement zich gaat opstellen in de aankomende discussies over pensioenen. Hervormingen kunnen niet alleen bestaan uit langer doorwerken. Om het mogelijk te maken dat ouderen langer op de arbeidsmarkt blijven is de bestrijding van leeftijdsdiscriminatie onmisbaar. Ook moeten landen investeren in onderwijs en competenties van oudere werknemers."

Tevens steunde het Europarlement de oproep van Cornelissen dat Europese vrouwen individueel en onafhankelijk van hun partner pensioenrechten moeten opbouwen. Door de achtergestelde positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, de lage arbeidsparticipatie van vrouwen en een lager gemiddeld loon, zijn de pensioenen van vrouwen vaak ontoereikend. “Hierdoor is de kans op armoede hoger bij oudere vrouwen dan bij mannen. Vrouwen zijn nog te vaak afhankelijk van hun partner als het om hun pensioen gaat”, aldus Cornelissen.