Borne boos over misbruik Twentelijn

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, October 1 2010, 10:24.

De zaal puilde uit in kulturhus de Bijenkorf in Borne. De lokale SP afdeling had daar gisteravond een discussieavond over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer georganiseerd. Dat zorgt straks voor tientallen extra goederentreinen door de dorpskommen langs de IJssel en in Twente. Ik hield er een inleiding.

Bij het besluit om de Betuweroute aan te leggen heeft de Nederlandse regering destijds vergeten om afspraken met Duitsland te maken over aansluitende infrastructuur. Een beetje slordig als je bedenkt dat meer dan 90% van de treinen over de route doorrijden naar Duitsland. Sinds de route klaar is eindigt hij bij Zevenaar op een karrespoor richting oosterburen en het zal naar verwachting tot minstens 2018 duren eer de druk een beetje van de ketel is door de aanleg van een derde spoor.

Daarom bedacht Camiel Eurlings in zijn nadagen het plan om de treinen die voorlopig niet bij Emmerich de grens over kunnen dan maar via de IJssel- en Twentelijn naar het oosten te dirigeren. Dwars door plaatsen als Arnhem, Dieren en Deventer. En Borne dus.

Normaal een gemoedelijk dorp. Maar nu zijn de mensen kwaad. Niet alleen vanwege de dreigende overlast. Maar ook vanwege de randstedelijke arrogantie om miljarden euro’s belastinggeld te besteden aan nieuwe infrastructuur, terwijl in Twente bijna honderd extra goederentreinen per dag over een bestaande lijn door de dorp- en stadskernen gejaagd worden. O ja, Eurlings had nog enkele tientallen miljoenen over voor de “inpassingsproblemen”.

Dat pikken die Tukkers niet.