Onwetendheid of oplichterij?

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Tuesday, October 5 2010.
Onwetendheid of oplichterij?
Bron: Blog Anja Meulenbelt

De belangrijkste ‘deskundige’ die in het proces tegen Wilders door hem is uitgenodigd als getuige is Hans Jansen, die boeken over de islam, met name over de koran, heeft geschreven. Vooral zwaar negatieve, dat spreekt vanzelf, anders zou Wilders hem natuurlijk niet hebben gevraagd.

Het is opmerkelijk dat de arabisten en islamgeleerden in Nederland zelden de moeite nemen om de publicaties van Jansen kritisch te recenseren. Michiel Leezenberg heeft dat wel gedaan, in Zem Zem, en het is informatief om zijn artikel te lezen. Hij laat van Jansens deskundigheid niet veel heel, en vraagt zich af of het een kwestie is van onwetendheid of oplichterij.

De conclusie:

Sommige fouten zijn zelfs van een zó elementair karakter dat je je afvraagt hoe Jansen ze in ’s hemelsnaam heeft kunnen maken. Of hij snapt de tekst van de koran niet, maar dan deugt hij niet als arabist; of hij zit zijn lezerspubliek willens en wetens te bedonderen, wat nog veel erger is. Of heeft hij zijn korancitaten soms zonder erbij na te denken ergens anders vandaan gehaald, bijvoorbeeld van één van de talloze anti-islamsites op het web? Of het nu onwetendheid is of oplichterij, het is ronduit verbazingwekkend dat Jansen niet of nauwelijks op wordt aangesproken op zijn talrijke slordigheden en elementaire fouten. Elke lezer, ook een journalist of eerstejaars student, kan kijken of wat Jansen over de koran beweert wel klopt, simpelweg door de desbetreffende passages erop na te slaan en in hun bredere verband te lezen. Wie zich niet door een ideologische pro- of anti-islamitische stellingname laat verblinden, ziet dan al gauw dat Jansens werk op puur inhoudelijke en methodologische gronden niet deugt. Het stemt tot nadenken dat een man als Jansen zonder blikken of blozen de grootste nonsens over de koran als wetenschappelijke waarheid durft te presenteren; het stemt nog meer tot nadenken dat blijkbaar geen collega-arabist de moeite neemt om dergelijk prutswerk publiekelijk aan de kaak te stellen.

Zie voor het hele artikel: Hier.