Einde aan stilzwijgende verlenging - Main contents
Er komt een einde aan het stilzwijgend verlengen van abonnementen en contracten, bijvoorbeeld van tijdschriften of sportscholen. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van mij. Ik heb er lang aan gewerkt en ben dus ontzettend blij dat het gelukt is! Het wetsvoorstel haalde in zowel de Tweede als de Eerste Kamer alle stemmen voor.
EIndelijk komt een einde aan de praktijk dat je moet betalen voor producten of diensten die je niet meer wilt. Zonder dat je het door had, zat je ineens weer een jaar aan een abonnement vast of moest je weer een jaar voor de sportschool betalen omdat je net te laat was met opzeggen. Het was een truc van veel bedrijven om geld te blijven verdienen aan consumenten die normaal al geen klant meer zouden zijn.
De wet kent één uitzondering voor kranten en tijdschriften. Die mogen ook niet meer met verlenging van een jaar werken, maar nog wel met een kwartaalabonnement. Die uitzondering heeft alles te maken met de maatschappelijke functie van kranten en de moeilijke financiële situatie waarin veel kranten zich bevinden. Drie maanden vind ik nog wel te doen, maar dit onderdeel van de wet moet over twee jaar geëvalueerd worden wat mij betreft.
Ook wordt opzeggen voortaan net zo gemakkelijk als het afsluiten van een abonnement of contract. Terwijl je voor een nieuw abonnement alleen maar hoeft te bellen, is voor het opzeggen vaak een aangetekende brief nodig. Met deze wet is dat allemaal verleden tijd. Ik roep het kabinet op de wet zo snel mogelijk te publiceren zodat de wet 1 januari in kan gaan.
Het werd helaas de laatste jaren steeds gebruikelijker om het consumenten zo lastig mogelijk te maken van hun contract af te komen. Stilzwijgende verlenging, strenge eisen aan de manier waarop je opzegt, een specifieke periode waarbinnen je je abonnement moet opzeggen. In mijn ogen is dat niet alleen vervelend voor consumenten, maar ook slecht voor de werking van de markt. Het is beter als consumenten zo vrij mogelijk zijn en eenvoudig kunnen overstappen naar andere aanbieders. Dan concurreren bedrijven scherper op prijzen en op kwaliteit en innovatie. Dat is beter voor de consument en beter voor de economie. Dat was ook een achterliggende gedachte bij dit wetsvoorstel dat ik enkele jaren geleden samen met Ferd Crone hebt opgesteld.
Wie de wetstekst wil lezen, kan 'm hier vinden: http://parlando.sdu.nl/cgi/showdoc/session=anonymous@3A1910775704/action=doc/query=2/pos=4/KST136447.pdf