Beter zwangerschaps- en vaderschapsverlof op langere termijn economisch voordelig

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, October 5 2010.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement blijkt dat een langer betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof op de lange termijn economisch voordelig is omdat het ervoor zorgt dat op termijn meer vrouwen aan het werk gaan en dat het verlof zo zichzelf terugbetaald. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was dinsdag bij de presentatie van het onderzoek: "Dit kosten-baten-onderzoek toont aan de kosten voor een langer verlof al gedekt zijn als de arbeidsparticipatie stijgt met slechts één komma nul vier procent." Cornelissen roept iedereen op om de oproep voor het vaderschapsverlof te ondersteunen via Facebook.

Boekhouders zonder langetermijnvisie

Rechtse partijen stellen dat de kosten van een Europees minimum van twintig weken zwangerschapsverlof en twee weken vaderschapsverlof veel te hoog zijn. Cornelissen: "Tegenstanders van langer verlof gedragen zich als boekhouders zonder langetermijnvisie. Zij kijken alleen naar de kosten in euro's per jaar en vergeten de waarde van moderne verlofregelingen voor de arbeidsmarkt.” Landen met uitgebreide verlofregelingen hebben een hoge arbeidsparticipatie van vrouwen. “Als we de investering in een moderne arbeidsmarkt nu niet aandurven, zullen we er spijt van hebben als we over een paar jaar de effecten van de vergrijzing zullen gaan merken”, aldus Cornelissen.

Arbeidsparticipatie

In de Europese Unie is afgesproken dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van zestig procent nu naar vijfenzeventig procent in 2020 moet. Dat lukt alleen als vaders en moeders hun werk beter met de zorg voor kinderen kunnen combineren. En daarvoor is een fatsoenlijk zwangerschaps- en vaderschapsverlof nodig. Dat is niet alleen gunstig voor een eerlijke verdeling van zorgtaken en voor de gezondheid van ouders en kind, maar ook een economische investering in de toekomst.

Eind oktober stemt het Europarlement over het voorstel voor twintig weken zwangerschapsverlof en twee weken betaald vaderschapsverlof. Als het akkoord gaat, wordt het voorstel voorgelegd aan de raad van Europese ministers.