Binnenkort in dit theater: girogluren bij huurders woningcorporaties

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, October 8 2010, 16:24.

In het regeerakkoord staat dat de huren van corporatiewoningen voor huishoudens met een inkomen met meer dan €43.000 met 5%/jaar extra omhoog mogen boven het inflatiepercentage. Impliciet wordt daarmee het girogluren ingevoerd voor alle huurders van corporatiewoningen.

De enige manier om vast te stellen welke huurders meer dan €43.000 verdienen is om dit bij alle huurders te controleren. Zo moet voor het bepalen van de huur voor ongeveer 5% van de corporatiehuurders een enorme bureaucratie opgetuigd worden. En een nieuwe vorm van girogluren geintroduceerd. Ongeveer een miljoen huurders van corporatiewoningen ontvangen huurtoeslag, voor die mensen is het inkomen al bekend. Maar bij de overige 1,4 miljoen niet. Slechts een deel van die mensen krijgt een aanslag inkomstenbelasting. Hoeveel zou het gaan kosten om dit circus op te tuigen?

Het PVC-kabinet beweert dat ze ten strijde trekt tegen de administratieve lasten voor bedrijven. Tegelijkertijd doet ze er alles aan om de administratieve lasten voor non-profitinstellingen met een maatschappelijke taak te verhogen.