15 oktober 2010 - Main contents
Ik doe vandaag mee aan Blog Action Day, dat dit jaar in het teken staat van water. Over de hele wereld bloggen mensen vandaag over dit onderwerp en ook in mijn blog staat vandaag water centraal.
Water, iedereen heeft recht op schoon drinkwater. En toch zijn er miljoenen mensen die het zonder moeten stellen. In Nederland gebruiken we met z’n allen jaarlijks zo’n 2,3 miljoen liter per persoon.
Dat is nogal wat water. En omdat het allemaal schoon en veilig uit de kraan komt, staan we niet altijd stil bij het feit dat miljoenen mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De Verenigde Naties verwacht dat dit in 2017 om ongeveer zeventig procent van de wereldbevolking zal gaan! Het lijkt erop dat water het nieuwe goud is. Waar nu oorlog gevoerd wordt over olie, zal straks oorlog gevoerd worden over de toegang tot watervoorraden.
Wat veel mensen niet weten is dat je mes en je vork een machtig wapen kunnen zijn tegen waterschaarste.
Om voedsel te produceren is water nodig. Nu zou je met het huidige landbouwareaal in de wereld zo’n twintig tot dertig miljard mensen kunnen voeden. Echter, bijna de helft van de wereldgraanoogst is bestemd voor de vee-industrie. Dit veevoer wordt verbouwd in warmere en vaak drogere gebieden. Om ervoor te zorgen dat het gewas groeit, moet er dus ontzettend veel geïrrigeerd worden. Negentig procent (!) van het water gaat verloren door verdamping.
Voor één kilo vlees is gemiddeld zeven kilo graan nodig, en kost de productie van één kilo vlees in totaal 5.000 tot 20.000 liter water! De productie van vlees is zeer inefficiënt met als gevolg dat we te kampen hebben met een enorme voedsel- en zoetwatercrisis.
Om vlees en andere dierlijke producten te produceren, is dus heel veel veevoer (en daarmee water) nodig wat ten koste gaat van de directe consumptiemogelijkheid van deze kostbare granen voor mensen. Het is in een wereld waar één miljard mensen honger lijden, onverantwoord dat we een dergelijke inefficiënte, waterverspillende eiwitproductie in stand houden.
De vraag is hoe wij onze zoetwatervoorraad op peil kunnen houden en hoe we in 2050 negen miljard mensen kunnen blijven voeden, gezien de huidige vleesconsumptie die ook nog eens wereldwijd stijgende is.
We zullen minder dierlijke eiwitten moeten gaan produceren en consumeren. Nederland zal daar zijn verantwoordelijkheid in moeten nemen. Nederland is het meest veedichte land ter wereld en een van de grootste afnemers van veevoer uit landen als Brazilië. Wij hebben de keuze om nu al het verschil te maken door te stoppen met het dagelijks eten van vlees en bewuster over onze voedselkeuze na te denken.