Discriminatie blijven onderzoeken in Frankrijk

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Tuesday, October 19 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Optreden tegen Frankrijk, vanwege het uitzetten van Roma, was nodig. Dat Frankrijk voldoet aan Europese regels voor vrijheid van personenverkeer is van groot belang. Maar bescherming tegen discriminatie is cruciaal" zegt PvdA-europarlementariƫr Emine Bozkurt.

De Europese Commissie heeft vandaag na beraad, onder leiding van Viviane Reding, Commissaris van justitie en mensenrechten, te kennen gegeven dat ze niet doorgaat met een inbreukprocedure tegen Frankrijk.

De Europese Commissie maakte eind september bekend dat ze een procedure tegen Frankrijk zou opstarten, omdat de Franse wetgeving niet effectief en niet volledig de Europese richtlijn voor vrij verkeer van personen in de EU respecteert. Frankrijk had tot 15 oktober jl. de tijd om dit te verbeteren. Nu Frankrijk haar nationale wetgeving zodanig gaat herzien dat ze voldoet aan EU wetgeving, ziet Commissaris Reding af van een procedure voor de rechter. De Eurocommissaris geeft wel aan dat ze door zal gaan met onderzoek naar vermeende discriminatie van Roma door Frankrijk.

"Dat is goed ook, want in augustus werd er een heuse heksenjacht tegen de Roma gevoerd in Frankrijk. We mogen dat niet zomaar vergeten", zegt Bozkurt, "Hoe zit het met de collectieve uitzettingen van de Roma, toen er bij de Franse prefecturen een discriminerende circulaire met die opdracht lag ? Dat was in strijd met Europese wetgeving die de fundamentele rechten van de burgers beschermt."

Bozkurt wil dat de Europese Commissie deze gebeurtenissen tot op de bodem onderzoekt. "Discriminatie van een etnische groep is ontoelaatbaar in de EU. Als er toch blijkt dat er genoeg bewijzen zijn dat Frankrijk specifiek de Roma wilde aanpakken, moet de Europese Commissie hier zeker werk van maken," aldus Bozkurt.

Ondertussen moeten we in de EU nog meer haast maken met een strategie over en vooral met de Roma zelf, om hun positie te verbeteren in de landen waar ze verblijven, vindt Bozkurt.