Hervormingsvoorstel Europese begroting gemiste kans

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, October 19 2010.

Gerben Jan Gerbrandy heeft vandaag tijdens het debat over de hervorming van de Europese begroting teleurgesteld gereageerd.

"Dit was hét moment voor een radicale modernisering van de Europese Unie en die kans heeft de Europese Commissie laten lopen."

ouderwets beleid

Het voorstel van de Commissie is een stapje in de juiste richting, maar gaat volgens Gerbrandy niet ver genoeg. "Ten onrechte richt de Commissie zich alleen op de periode na 2014. Dat betekent dat we tot die tijd met ouderwets beleid zitten opgezadeld. Terwijl we juist nu moeten inzetten op kennis, innovatie, energie en duurzaamheid. Het lijkt een slap aftreksel van een vorig jaar uitgelekt concept van de Commissie, waarin wel het landbouw- en regionaal beleid grondig werd hervormd."

eigen middelen

Gerbrandy juicht de omarming van meer eigen middelen voor de EU toe, maar vindt het voorgestelde stappenplan te voorzichtig. "Alleen met eigen middelen stoppen we de verlammende discussie over nationale bijdragen."

flexibeler

Verder mist Gerbrandy concrete voorstellen om de begroting flexibeler te maken. "In de dynamische economie van vandaag hebben we niets aan een in beton gegoten meerjarenbegroting. Het moet gemakkelijker worden beleid tussentijds aan te passen."

Commissaris Lewandovski presenteerde vandaag de langverwachte evaluatie van de Europese begroting. In 2006 was bij de start van de huidige meerjarenbegroting (2007 - 2013) een herziening in uiterlijk 2009 afgesproken. Deze is nu 15 maanden te laat gepresenteerd.