weblog vrijdag 3 oktober 2008

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, January 1 1945, 1:00.

Met de trein naar Hengelo, alwaar Krijn Lock, mijn ambassadeur in Overijssel, en mijn Twentse collega-Kamerlid Han ten Broeke mij van het station ophalen. We gaan door naar de Combi Terminal Twente (CTT), waar containers uit Rotterdam via het water op vrachtwagens kunnen worden overgeladen. Omdat het goederenvervoer via het spoor in de lift zit (is nu ongeveer 10% maar heeft groeipotentieel), is het wenselijk dat op deze terminal ook het spoor wordt aangesloten.

Twente is het Rotterdam van Overijssel en voor onze gehele economie van groot belang. Iedereen spreekt over onze kansen in China. Zeker, dat is interessant, maar 70 tot 80% van onze export en doorvoer vindt plaats met en via Duitsland en daarbinnen zijn de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, die direct aan Nederland grenzen, weer favoriet. Ik ben er een groot voorstander van dat we de talen van de buren (Frans, Duits en Engels) op de middelbare scholen gelijk behandelen en dus alle verplicht stellen. Op politiek niveau moeten we met Berlijn, maar ook met de regionale hoofdsteden Hannover en Düsseldorf, veel nauwer samenwerken. Via de Duitse liberale partij FDP heeft de VVD op alle niveaus in Duitsland goede contacten. Voorts moet de infrastructuur richting het Duitse achterland van het hoogste niveau zijn. De A1 moet niet na 2020, wat minister Camiel Eurlings wil, maar zo spoedig mogelijk in zijn geheel verbreed worden. Voor de N/A 35 Zwolle - Hengelo - Enschede - Duitsland en de N/A 18 van Zevenaar naar Enschede geldt hetzelfde. Ook de waterwegen moeten verbreed en uitgediept worden. Twente is het logistiek knooppunt met grote toegevoegde waarde voor het vervoer van de Randstad naar Duitsland, Oost-Europa en Scandinavië.

Hierna naar Heisterkamp Transport in Oldenzaal voor een gesprek met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Eigen Vervoerders Organisatie (EVO). Vervolgens naar het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Oldenzaal. Burgemeester Backhuijs en de wethouders Pieper, Welten en Termijtelen informeren ons over de lokale situatie. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), het Gemeentefonds, verkeer, vervoer en veiligheid worden besproken. Kort interview met Tubantia. Snel naar de parkeerplaats Bentheimer Wald om Heinz-Gerd Jürriens, Erster Stadtrat van Bad Bentheim, te ontmoeten en de verkeersopstopping als gevolg van de "Tag der Deutschen Einheit" te bekijken. In ieder geval betreft het niet de "Dag van de Europese Eenheid" want op Duitse feestagen en in het weekeinde mogen in Duitsland geen vrachtwagens rijden. Dat betekent dat, aan de Nederlandse zijde van de grens, kilometers file ontstaat. Vrachtwagens kunnen alleen op de vluchtstrook parkeren en wachten totdat Duitsland weer opengaat. Hier wordt niemand beter van, alleen slechter. Nederland kent zo’n rijverbod niet, en terecht. Ik geef aan RTV Oost aan dat ik vind dat op Europees niveau geregeld moet worden dat eenzijdige, nationale rijverboden afgeschaft worden. Alleen zo kunnen we een echte interne markt scheppen. Zolang zo’n Europese regeling uitblijft, moeten de Duitsers en de Nederlanders er onderling uitkomen. Omdat Camiel Eurlings met zijn Duitse collega niets tot stand heeft gebracht, moet premier Balkenende met zijn collega Angela Merkel spijkers met koppen slaan. In ieder geval moeten vrachtwagens uit Nederland Duitsland kunnen inrijden tot de eerstvolgende grote parkeerplaatsen. Dat voorkomt gevaarlijke situaties aan de Nederlandse kant van de grens.

Weer door, nu met transport-ondernemer Henk Bolk, naar RTV Oost Radio met Jan Medendorp, een kritische, goed geïnformeerde presentator. Ik kan mijn standpunten prima kwijt. Henk Bolk rijdt mij naar Preston Palace, het oude ziekenhuis van Almelo dat door Hennie van der Most is omgebouwd tot een totaal horeca concept. Indrukwekkend hoe Van der Most oude bedrijfspanden weet om te bouwen tot florerende horecagelegenheden. Net als Henk Bolk is Hennie van der Most een selfmade man en een rasondernemer. Beiden onderhouden warme banden met de VVD. Zij hebben sympathie voor Rita Verdonk, maar zien de VVD als de beste garantie dat ondernemend Nederland weer ruim baan krijgt. Afsluitend laat Henk Bolk zijn bedrijf zien. Fantastisch. Henk heeft op 21-jarige leeftijd het bedrijf van zijn vader geërfd en voortgezet. Van vijf vrachtwagens naar meer dan 150. Henk is nu president-commissaris. Hij heeft zijn bedrijf niet zo lang geleden aan drie stevige werknemers verkocht, die net als hij dieselolie in de aderen hebben. Wat een mooi bedrijf, wat een mooie kerels! Dan met de trein van Almelo, via Apeldoorn, Amersfoort en Utrecht naar Den Haag. Om 23.00 uur trek ik mijn voordeur open. Glas wijn met Ineke gedronken. Op mijn tenen Roberts kamer ingeslopen om te zien dat mijn oogappel heerlijk slaapt, maar hij doet plots zijn ogen open en zegt: "Papa, heb je gemist". Ik knuffel hem weer in slaap.