Europese verkiezingen: voor vrijheid en veiligheid!

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, January 1 1945, 1:00.

Als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van donderdag 4 juni 2009 zal ik er alles aan doen om, met mijn medekandidaten, op eerlijke wijze een campagne te voeren waar de VVD sterker van wordt.

Een goed resultaat ligt dan binnen bereik. Deze verkiezingen zijn van cruciaal belang. De weg omhoog wordt ingezet. De VVD en het liberalisme hebben veel te bieden. Voor Nederland. Voor Europa. Voor onze burgers.

Ik sta voor vrijheid en veiligheid.

Voor de vrijheid om eigen keuzes te maken. Te gaan en te staan waar we willen. Te zeggen waar het op staat. Vrije burgers moeten zelf hun leven kunnen inrichten. Zonder overbodige regels. Zonder betutteling. Zonder verstikkende belastingen die elk particulier initiatief ontmoedigen. De vrijheid van meningsuiting en vrij ondernemerschap zijn ons hoogste goed. Een vrije markt zorgt voor meer welvaart. Echte vrijheid schept kansen. Voor iedereen.

Maar de vrijheid is niet vrijblijvend. Zij schept verplichtingen. Eenieder moet zich aan de wet houden en die wet is voor eenieder gelijk. Iedereen moet het beste uit zichzelf halen. Wie dat niet kan, verdient onze steun. Wie dat niet wil, zal die niet krijgen. Voor mij zijn alle burgers gelijk. Wie hier legaal verblijft, mag niet gediscrimineerd worden. Wie de wet welbewust aan zijn laars lapt, wordt hard terecht gewezen. Waar zijn wieg ook heeft gestaan.

Onze vrijheid is het waard verdedigd te worden. Zij is nimmer vanzelfsprekend. Geen land kan zijn veiligheid nog alléén garanderen. Misdadigers, terroristen en mensensmokkelaars werken al nauw samen. Zij kennen geen grenzen. Nu Europa nog. Op terreinen als politie, justitie, immigratie, douane, energie en defensie moeten we op Europees niveau de handen ineen slaan. Europa en Amerika moeten elkaar versterken. Ik sta voor veiligheid. Ik sta voor vrijheid. Twee zijden van dezelfde liberale medaille.

Als militair heb ik in Bosnië direct ervaren wat er gebeurt als Europa verdeeld is. Als manager bij Deloitte heb ik aan den lijve ervaren hoeveel invloed Europese regels op ons bedrijfsleven hebben. Als Tweede Kamerlid heb ik bijna tien jaar lang ervaren dat macht gecontroleerd moet worden. Altijd en overal. In de gemeente. In de provincie. In ons land. In Europa. Dat kan alleen als de neuzen bij de VVD op alle niveaus dezelfde kant op staan. Als campagneleider van Frits Bolkestein en Gerrit Zalm weet ik dat het van vitaal belang is dat de VVD als geoliede machine een hechte eenheid vormt.

Met mijn ervaring tijdens vredesoperaties, in het bedrijfsleven, bij verkiezingscampagnes, in de Kamer, in de Europese Partij van Liberale en Democraten (ELDR) en als inkomend voorzitter van de Liberale Internationale (LI) zet ik mij in als uw lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Voor de VVD. Voor Nederland. Voor Europa. Voor vrijheid en veiligheid!

Met vriendelijke groet,