Den Haag gaat Frits missen

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Saturday, July 10 2010.

Even was de kabinetsformatie met de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage uit zijn hoofd. „Ik mag niets zeggen over de formatie. Het is een precair proces. Wel wil ik kwijt dat Frits Huffnagel Den Haag op de kaart heeft gezet. De stad swingt weer”, zei Rutte tegen me. Hij had met de gemeenteraadsverkiezingen op Huffnagel gestemd, die zijn campagneleider was geweest in de strijd voor het VVD-lijsttrekkerschap met Rita Verdonk . „Frits is een heel goede vriend van me.”

Onbegrijpelijk

Ceremoniemeester Fred Zuiderwijk , ’nachburgemeester’ René Bom en de echte burgemeester, Jozias van Aartsen , beklemtoonden dat Huffnagel node zal worden gemist in het college van B en W. Het is onbegrijpelijk dat de Haagse politiek hem heeft laten vallen. Aegoncommunicatiedirecteur Jan Driessen : „Frits heeft in Den Haag het licht aangedaan, wat PvdA en GroenLinks in Amsterdam hebben uitgedaan.”

Ook Van Aartsen, door de hitte uiteindelijk ook zonder jasje maar met stropdas, was superpositief: „Wat je van ver haalt (Amsterdam), is meestal goed. Frits heeft een ’can do’-mentaliteit. Hij heeft Den Haag zelfvertrouwen gegeven en de stad als een schone slaapster wakker gekust. Hij is een man met een groot hart en erg betrokken.”

Uitlekken

Huffnagel kreeg het onder deze loftuitingen regelmatig te kwaad en helemaal toen zijn vriendinnen Willeke Alberti en de Dutch Diva’s optraden. Er moesten een paar traantjes worden weggepinkt. Ze nodigden hem uit om mee te zingen en hij deed dat met verve. Van de nieuwe CDA-wethouder Karsten Klein en zijn naaste medewerker David van Keulen kreeg hij een straatnaambordje: de Huffnagel Allee. „Een pad of steeg zou te klein zijn geweest, een laan te Haags. De straatnaam moest van internationale allure zijn. Vandaar allee”, legde Klein uit.

Geert Dales , bestuursvoorzitter InHolland en waarnemend voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur, hekelde het uitlekken van namen bij burgemeestersbenoemingen, zoals Annemarie Jorritsma voor Amsterdam en Hubert Bruls , de burgemeester van Venlo, voor Tilburg. „Dat berokkent mensen schade. Het is treurig en triest. We moeten naar een nieuw systeem. Laten we in ons land net zoals elders vaak de leider van de grootste partij in een gemeente burgemeester maken”, aldus Dales.

Aan Frits Huffnagel ging deze theorie voorbij. Hij maakt zich alweer klaar voor het volgende feestje. Vol enthousiasme: „Nederland wint van Spanje!”