Verjaardagsfeest met vrienden

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Saturday, July 3 2010.

De Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin bewaart warme herinneringen aan de viering van Independence Day: „We gingen altijd naar een groot veld, er was muziek, kinderen in padvinderspakjes, barbecues, vuurwerk. Iemand las de gehele Onafhankelijkheidsverklaring voor, dat duurde minstens een kwartier. Dat zal ik u besparen”, sprak ze in de tuin van haar Haagse residentie. „Het warme weer hoort overigens ook écht bij deze feestdag.”

De ambassadeur, voor wie het de eerste keer was dat ze Onafhankelijkheidsdag vierde in Nederland, voelde zich al aardig thuis in ons land en wenste Oranje, dat later op deze dag speelde, veel succes.

De ambassadeur van Brazilië José Artur Denot Medeiros sprak diplomatiek: „Ik heb een Nederlandse vrouw, dus het maakt me niet uit wie wint.” Hij herinnerde zich wel de halve finale van 1998, waarin Nederland van Brazilië verloor na strafschoppen: „Toen is mijn ambassade belaagd door Oranjesupporters, dat was minder leuk.” Santos Goni , ambassadeur van Argentinië, was zeker: „Het wordt een spannende wedstrijd, maar wij worden kampioen.”

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel en Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) liepen gebroederlijk door de tuin. „Geef ons de opdracht en we hebben morgen een coalitie”, zei Van Baalen. „VVD en CDA moeten samen één motorblok vormen, waar andere zich bij kunnen aansluiten.” Ormel, voorzitter van de Commissie Buitenland, vulde aan: „In deze tijd moeten we naar het buitenland kijken, aan de economie werken en niet teveel naar binnen gericht zijn.”

CDA-ministers Maxime Verhagen en Maria van der Hoeven kwamen ook even langs, evenals generaal Peter van Uhm . InHolland-bestuursvoorzitter Geert Dales luisterde vergenoegd naar het InHolland Orchestra, dat onder meer America the Beautiful speelde en natuurlijk het Amerikaanse volkslied.

„Ik ga op zoek naar een hamburger”, zei Karen Verstraete, die hoopt begin volgend jaar weer het gala Night of the Stars hoopt te organiseren in samenwerking met de Amerikaanse ambassade. Ook advocaat Reinier Russell is hierbij betrokken. Hij is bovendien honorair consul van Brazilië en was dubbel nerveus voor de wedstrijd!