Zwangerschapsverlof in EU langer - Main contents
"De PvdA wil investeren in de toekomst van de Europese Unie. Participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is daarbij essentieel. De PvdA steunt dus de uitbreiding van het zwangerschapsverlof in de hele EU"" zegt PvdA-europarlementariƫr Emine Bozkurt.
Vandaag heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid ingestemd met een voorstel om het zwangerschapsverlof voor vrouwen in de EU lidstaten van 14 naar 20 weken uit te breiden. Het voorstel garandeert een minimum van 16 weken volledig betaald verlof, voor de overige 4 weken is het aan de lidstaten om de betaling in te vullen. Nederlandse vrouwen hebben nu recht op 16 weken volledig betaald verlof.
Niet alleen de duur, ook de betaling van het zwangerschapsverlof was lange tijd controversieel in het Europees Parlement. "De gezondheid van moeder en kind moet voorop staan. Daarom willen we voldoende tijd geven aan vrouwen om te herstellen na de bevalling, om borstvoeding te kunnen geven en om een goed evenwicht te vinden tussen gezin en werk. Het vandaag aangenomen voorstel komt tegemoet aan de eisen van de Wereld Gezondheidsorganisatie en van de Internationale vakbond, ILO", aldus Bozkurt.
Ook het vaderschapsverlof wil het Europees Parlement vaststellen op een minimum van 2 weken. Bozkurt: "Beide ouders zijn erbij gebaat om in het spitsuur van het leven de tijd en de ruimte te krijgen om een band met het kindje op te bouwen. Als we vaders daadwerkelijk willen betrekken bij hun gezin, moeten we ook gepaste maatregelen nemen". In Nederland hebben vaders nu recht op 2 dagen doorbetaald verlof.
Het is nu aan de Europese ministers om te beslissen in hoeverre zij dit voorstel van het Europees Parlement kunnen steunen.