Europees Parlement kiest voor moderne verlofregeling voor moeders én vaders

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 20 2010.

Het Europees Parlement stemde woensdag voor een moderne verlofregeling voor moeders én vaders. Het bepaalde woensdag dat Europese moeders recht hebben op twintig weken betaald zwangerschapsverlof en vaders op twee weken vaderverlof. GroenLinks heeft hard gestreden in het Europees Parlement voor dit voorstel. De Europese ministers moeten nog instemmen voordat de richtlijn in alle EU-landen van kracht wordt. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is zeer tevreden met het besluit van het Europees Parlement.

Update: En de leuke ballonnen, die kregen nog een staartje.

"Met dit besluit geven we het signaal dat vrouwen die kinderen krijgen van harte welkom zijn op de arbeidsmarkt", reageert Cornelissen. De aangenomen richlijn is vooral een gigantische stap in het zorgen voor moderne verlofregelingen in Europa voor ouders waarbij ook de vader vanaf de geboorte van het kind betrokken wordt. "Dit is goed voor de arbeidsparticipatie van vrouwen en zorgt voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken tussen vrouwen en mannen."

Een meerderheid van de Europarlementariërs steunde een cruciaal onderdeel van de wetgeving waardoor moeders en vaders tijdens hun verlof recht hebben op hun volledige salaris. Cornelissen: "In Nederland is volledige doorbetaling van je salaris normaal, maar in veel andere EU-landen kunnen alleen rijke vrouwen het zich veroorloven om een verlof op te nemen dat lang genoeg is om volledig te herstellen. Als de Europese ministers akkoord gaan, komt daar met deze richtlijn een einde aan."

Video: