Roma in Frankrijk: Europa moet doorzetten met inbreukprocedure op basis van discriminatie

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, October 19 2010.

Dinsdag maakte Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie en Gronrechten bekend dat ze geen inbreukprocedure tegen Frankrijk wil starten voor de uitzetting van Roma vorige maand. De Europese Commissie onderzocht de mogelijkheden om Frankrijk een Europese straf op te leggen omdat de Franse wet zich niet houdt aan de Europese richtlijn voor vrij verkeer van personen, maar concludeert nu dat Frankrijk genoeg vorderingen maakt om de wet aan de passen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil nu dat de Europese Commissie gaat onderzoeken of Frankrijk zich heeft gehouden aan de Europese anti-discriminatieregels.

Niet achterover leunen

“Dat de Europese Commissie heeft besloten geen inbreukprocedure tegen Frankrijk te starten wil niet zeggen dat ze nu achterover kunnen gaan leunen”, constateert Cornelissen. Het vermoeden bestaat dat de Franse regering gebruik maakt van etnische databases om doelgericht te kunnen uitzetten. Dat is in strijd met Europese regelgeving over discriminatie.

Bewijs van etnische databases

Frankrijk ontkent het bestaan en gebruik van deze databases, maar afgelopen weekend versprak een minister zich over deze databases. Verschillende organisaties zeggen bewijs te hebben die het bestaan van deze databases aantonen.

Cornelissen: "Met het groeiende bewijs over het bestaan van etnische databases is de Europese Commissie verplicht om de mogelijke etnische discriminatie te onderzoeken. En in een uiterlijk geval Franktijk voor de Europese rechter te dagen.”

Uit de lucht vallen

De conclusie van Reding dat Frankrijk genoeg doet om haar huidige wetgeving op het gebied van vrij verkeer van personen aan te passen, kwam uit de lucht vallen voor Cornelissen: "Deze ontwikkeling is zeer opmerkelijk aangezien vrijdagmiddag een woordvoerder van de Europese Commissie nog aangaf dat Frankrijk zich niet aan de deadline had gehouden.” Nu lijkt dat opeens wel het geval. “Ik zou graag zwart op wit willen zien wat de Fransen dan in die paar uur nog hebben ingeleverd waardoor de Commissie nu vindt dat Frankrijk zich wel aan de deadline heeft gehouden”, aldus Cornelissen.