Verklaring Guy Verhofstadt over populisme en reactie VVD-delegatieleider Hans van Baalen

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, October 22 2010.

De voorzitter van de ALDE-fractie in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, heeft naar aanleiding van discussie in de ALDE over de opstelling ten opzichte van zgn. populistische partijen een verklaring uitgegeven. Hierin wordt de bezorgdheid geuit over de opkomst van populistische partijen van links en rechts en de samenwerking met deze partijen.

De VVD-leden van de ALDE-fractie hebben kennisgenomen van de verklaring van Guy Verhofstadt. Zij hebben er geen moeite mee de discussie met hun liberale collega´s aan te gaan. Hans van Baalen heeft als VVD-delegatieleider aangegeven dat het aan liberale partijen zelf is om te bepalen hoe hun relatie met andere politieke partijen is en of met andere partijen binnen of buiten de regering kan worden samengewerkt. Regeringscoalities, waaraan liberale partijen leiding geven danwel waarin liberale partijen zitting hebben, dienen beoordeeld te worden op basis van hun daden, niet op basis van hun samenstelling of parlementaire ondersteuning. De aard van zgn. populistische partijen verschilt per land. Er kan dus alleen per land een afweging worden gemaakt over de wijze waarop met deze partijen wordt omgegaan.

In Nederland is, net als in Denemarken, gekozen voor een vorm van parlementaire samenwerking, die het de VVD mogelijk maakt een belangrijk deel van haar verkiezingsprogramma te realiseren zonder dat er concessies zijn gedaan die de rechtsstaat of de liberale waarden in het gedrang brengen. De VVD heeft vanzelfsprekend het doen van concessies op deze terreinen ook nooit overwogen. Hierover bestaat in de ALDE-fractie ook geen verschil van mening.