Azerbeidjan: geen eerlijke verkiezingen, geen associatie akkoord!

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, October 22 2010.

Europa moet de druk op Azerbeidjan verhogen om ervoor te zorgen dat de parlementsverkiezingen van 7 november in de voormalige Sovjetrepubliek eerlijk verlopen.

Gerben Jan Gerbrandy (D66) heeft vandaag aan de bel getrokken bij de Europese Commissie: “Ik word als vicevoorzitter van Euronest overstelpt met berichten dat politieke tegenstanders van president Aliyev stelselmatig worden gedwarsboomd. Zo worden met de regelmaat van de klok registraties voor deelname aan de verkiezingen op zogenaamde administratieve gronden geweigerd.”

noch vrij, noch eerlijk

De vorige parlementsverkiezingen, in 2005, zijn door de OVSE beoordeeld als noch vrij, noch eerlijk . Het land wordt geleid door een elite die zich verrijkt met olie-inkomsten die niet op een juiste en transparante wijze ten goede komen aan de samenleving. Ook het recente rapport van de International Crisis Group signaleert deze problemen. In Azerbeidjan is geen sprake van vrije media, er zitten nog altijd politieke gevangenen vast. Daarnaast kunnen NGO's niet zondermeer worden opgericht, er is geen religieuze vrijheid en er is geen transparantie in de overheidsfinanciën, met name door beperkte controlemogelijkheden van het parlement.

eerlijke verkiezingen

Gerbrandy heeft aan de Commissie gevraagd wat zij gaat doen om de kans op eerlijke verkiezingen te vergroten. Een van de mogelijke manieren om het land onder druk te zetten is het bevriezen van de onderhandelingen over een associatie akkoord met Europa. Een associatieakkoord, een soort vrijhandelsakkoord, leidt tot allerlei voordelen bij het onderling verkeer van goederen.

Eerder dit jaar is de EU gestart met de onderhandelingen over een associatie akkoord met Georgië. Toen werd ook aangekondigd dat de Europese Unie met Azerbeidjan en Armenië zal gaan onderhandelen. Op dit moment onderhandelt de EU al met Oekraine en Moldavië over een associatieakkoord. Verwacht wordt dat die onderhandelingen nog dit jaar worden afgerond.