Eerste homobijeenkomst in Sarajevo sinds 2008 veilig verlopen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Monday, October 25 2010.

Twee jaar nadat een homofestival in de Bosnische hoofdstad Sarajevo eindigde in geweld durfde een organisatie het weer aan om een bijeenkomst voor homo's te organiseren. Deze keer echter in besloten kring en zonder enige aandacht van de media, om een herhaling van de gewelddadigheden in 2008 te voorkomen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen ondersteunde de organisatie en was aanwezig bij het evenement: “Het is een eerste stapje in de goede richting in een land waar bij een homo-evenement de zaal op bommen gecontroleerd moet worden.”

Queerfestival

In 2008 werd er voor het eerst in Sarajevo een Queerfestival georganiseerd. Het festival had vooraf al tot hevige protesten van met name religieuze organisaties geleid. Tijdens de openingsbijeenkomst vielen tientallen demonstranten de deelnemers aan. De politie reageerde destijds amper en de organisatoren werden nog lang na het festival met de dood bedreigd.

Stralend van blijdschap

“Een organisatie om op te komen voor homobelangen was er sinds 2008 niet meer in Sarajevo, de angst was te groot”, zegt Cornelissen. “Daarom was dit evenement zo belangrijk voor de homogemeenschap; mensen voelen weer de moed om simpelweg bijeen te komen. De organisatoren straalden gisteravond van blijdschap na alle zenuwen vooraf, het was prachtig om te zien.” Vanuit het Europees Parlement heeft Cornelissen het afgelopen half jaar de organisatoren ondersteund bij het benaderen van de autoriteiten, om de veiligheid van de deelnemers te garanderen.

In een bioscoopzaal werd een documentaire getoond over het moeilijke leven van homo’s, lesbiennes en transseksuelen in Sarajevo, met aansluitend een debat. “Er kwamen ongeveer honderd mensen af op de bijeenkomst, met ongeveer evenzoveel agenten om hen te beschermen. De politie nam de beveiliging zeer serieus. Als Bosnië-Herzegovina in de toekomst tot de EU wil behoren, dienen zij basisrechten zoals bescherming tegen discriminatie en vrijheid van associatie te garanderen,” aldus Cornelissen.